Rizoto me mollë. Recetë e bukur, plot ngjyra, perfekte dhe për ditët festive
320 gr oriz për rizoto
2 mollë Renette ose Grany Smith
1 lugë kafeje shafran Indie
1 lugë kafeje curry
½ gote verë e bardhë
½ l brodo perimesh
1 qepë e vogël
Pak gjalpë
1.Përgatisni brodon ose vendoseni të nxehet nëse e keni gati dhe vendosni të shkrihet në të shafrani e curry.
2.Prisni imët qepën.
3.Shkrini gjalpin në një tenxhere dhe skuqni lehtë qepën në nxehtësi të ulët duke i shtuar nga pak ujë që të mos digjet.
4.Shtoni orizin dhe kaurdiseni disa minuta derisa të bëhet i shndritshëm.
5.Shtoni verën dhe pasi të ketë avulluar, shtoni brodo për të mbuluar orizin.
6.Lëreni të ziejë duke e përzier herë pas here dhe duke shtuar brodo nëse është e nevojshme. Si për të gjitha rizotot duhet të bëni kujdes që të mos thahet shumë dhe të mos ngjitet.
7.Ndërkohë, prisni dhe qëroni një mollë e gjysmë dhe grijeni.
8.Prisni në feta gjysmën e mbetur të mollës dhe kalojeni në një tigan me shpejtësi derisa të marrë një ngjyrë të artë.
9.Kur rizotoja të jetë pothuajse gati shtoni mollët e grira duke i përzier mirë.
10.Përziejeni më pas me gjalpin e mbetur.
11.Shpërndajeni nëpër pjata individuale duke i dekoruar me dy feta molle.
Ngrohni 2 lugë gjelle vaj në një tigan mbi nxehtësinë mesatare dhe skuqni qepën butësisht për 10-12 minuta. Shtoni hudhrat dhe specin djegës dhe gatuajeni për 1 min. Hidhni domatet dhe sheqerin dhe i kriposni sipas shijes. Ziejini...
Ngrohni furrën në 200C. Në një sipërfaqe të lyer pak me miell, hapeni brumin në pak më të vogël se një drejtkëndësh A4. Rrëshqiteni në një tepsi, lyejeni me vezën e rrahur dhe gatuajeni për 20 minuta ose derisa...
Ngroheni furrën në 200C. Në një tavë pjekje rregulloni copat e pulës, copat e qepës, hudhrën, fetat e limonit, shpargujt dhe bizelet në një shtresë të vetme, më pas spërkatni mbi to rigon, spërkatini me vaj ulliri dhe shtoni...
Lini një koment