Krokante dhe të parezistueshme, edhe pse të pjekura në furrë e të përgatitura me perime, qoftet me bizele dhe fara susami janë një pjatë e dytë vegjetariane që do të çmendë fëmijë e të rritur! Janë të përshtatshme edhe nëse ndiqni një regjim ushqimor proteinik. Ja receta e thjeshtë hap pas hapi:
Përbërësit:
500 gr bizele të ngrira
150 gr rikota
125 gr peksimadhe (bukë e thekur e grirë)
40 gr parmixhano
50 gr fara susami
1 vezë
7 gjethe menteje
1 thelpi hudhre
Kripë
Piper
200 gr kos i plotë
Përgatitja:
1.Gatuani bizelet. Zieni ujë të kripur në një tenxhere, hidhini kripë dhe shtoni bizelet e freskëta ose të ngrira në ujin e vluar. Ziejini për 12 minuta. Më pas kullojini, lërini të vaken, frulojini me mikser së bashku me 2-3 lugë ujë nga zierja e tyre dhe 1 thelpi hudhër të qëruar e të copëtuar. Vendoseni purenë e bizeleve në një tas dhe përziejeni me rikotën.
2. Përgatisni masën e qofteve. Shtoni parmixhanon e grirë, bukën e thekur të grirë, vezën dhe 3-4 gjethe mente të copëtuara me duar. Shtoni kripë e piper dhe vendoseni përbërjen në frigorifer për 30 minuta. Pas kësaj kohe, lagini duart dhe formoni qofte në madhësinë e një arre. Nëse përbërja është shumë e qullët, shtojini edhe pak bukë të thekur të grirë.
3. Përgatitini për në furrë. Përzieni në një tas bukën e grirë të thekur me farat e susamit. Kalojini aty qoftet dhe më pas shtrojini në një tepsi ku keni shtruar letër furre të cilën e keni lagur dhe shtrydhur. Piqini qoftet në furrë të ngrohur në 200 gradë për 15 minuta, duke i kthyer në gjysmën e pjekjes.
4. Ndërkohë, hidhni jogurtin në një tas, hidhini kripë e piper dhe spërkateni me gjethet e mbetura të copëtuara të menteve. Shërbejini qoftet me bizele me këtë salcë të përgatitur.
Fasulet janë një ushqim i shëndetshëm dhe i shijshëm, por koha e gjatë e gatimit mund të jetë sfiduese, sidomos kur nxitoni. Fatmirësisht, ka një truk të thjeshtë që do t’ju ndihmojë të kurseni kohë! Nëse keni harruar t’i...
Përzierja e përbërësve Në një tas të madh, përziejmë mishin e grirë me karrotën, qepën, hudhrën, majdanozin dhe bukën e thërrmuar. Shtojmë vezën dhe erëzat sipas shijes dhe i përziejmë mirë derisa të bashkohen. Formimi i qofteve Formojmë qoftet...
Në një tas, përziejmë majanë me ujin e vakët dhe sheqerin. E lëmë të qëndrojë për 10 minuta derisa të krijohen flluska. Shtojmë miellin, kripën dhe vajin. E punojmë brumin derisa të bëhet elastik. E mbulojmë dhe e lëmë...
Lini një koment