1 gotë hurma arabie të buta (rreth 14 hurma, të copëtuara)
¼ filxhan (57 ml) ujë
Një majë kripë
2 gota (284g) miell shumëpërdorimësh
1 lugë sheqer pluhur (plus më shumë për pluhurosje)
1 lugë çaji pluhur pjekjeje
¾ gotë (170g) gjalpë (i zbutur dhe i prerë në kubikë)
2 lugë qumësht
2 lugë gjelle ujë trëndafili
Për mbushjen:
Në një tenxhere të vogël mbi nxehtësinë mesatare-të ulët, bashkoni hurmat, ujin dhe kripën. Gatuani hurmat, duke i grirë dhe duke i trazuar derisa të bëhen pastë (rreth 3 minuta). Lëreni të ftohet.
Për brumin:
Ngroheni furrën në 165°C dhe në dy tava pjekjeje shtroni letër furre.
Në një tas ose procesor ushqimi, bashkoni miellin, sheqerin dhe pluhurin për pjekje, më pas shtoni gjalpin.
Bashkoni qumështin dhe ujin e trëndafilit dhe më pas përziejeni me brumin derisa të bashkohet në një masë të vetme.
Dhënia e formës:
Ndajeni brumin në 20 topa me madhësi të njëjtë.
Merrni një top brumë, rrafshojeni në pëllëmbën e dorës dhe hapeni në një formë tasi.
Vendosni një lugë çaji mbushje në qendër të brumit dhe ngrini anët dhe ngjitini së bashku për të mbyllur mbushjen.
Rrokullisini dhe rrafshojini pak dhe më pas vendosini në tavën ku shtruat letrën e gatimit. Përsëriteni me brumin e mbetur dhe mbushjen.
Prisni pjesën e sipërme të biskotave me një pirun ose kruese dhëmbësh në një model dekorativ dhe më pas piqini derisa biskotat sapo të kenë filluar të marrin ngjyrë të artë, rreth 25-30 minuta. Pluhurosini bujarisht me sheqer pluhur ndërsa biskotat janë ende të ngrohta.
Ruani biskotat e ftohura në një enë hermetike në temperaturën e dhomës deri në 3 ditë.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Komento