¼ filxhan gjethe të freskëta majdanozi të grira hollë
1-2 lugë çaji fara piper të kuq djegës
2 lugë gjalpë
3 lugë vaj ulliri ekstra të virgjër
2 lugë lëng limoni të freskët
Djathë Parmigano i sapo grirë, për servirje (opsionale)
Mbushni një tenxhere të madhe me ujë dhe shtoni 1 lugë gjelle kripë. Lëreni të vlojë në zjarr të lartë. Shtoni linguinet dhe gatuajini derisa të jenë al dente, sipas udhëzimeve të paketimit. Kullojini, duke rezervuar ½ filxhan me ujin e zierjes së makaronave.
Ndërkohë, në një tas të madh rezistent ndaj nxehtësisë, bashkoni hudhrën, majdanozin, lëkurën e limonit, farat e piperit të kuq dhe 1 lugë çaji të mbetur kripë.
Në një tigan të vogël mbi nxehtësinë mesatare, bashkoni vajin e ullirit dhe gjalpin. Pasi gjalpi të fillojë të bëjë flluska, hidheni mbi përzierjen e hudhrave. Përziejini për t’i bashkuar.
Shtoni makaronat në tas së bashku me lëngun e limonit dhe ujin e makaronave. Përziejini mirë derisa të jenë mbuluar tërësisht me salcën e përgatitur. Shërbejeni me djathë Parmigiano.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Komento