Tortë me kumbulla e kanellë për një vakt plot energji
Perfekte për të mbajtur trupin dhe shëndetin në formë, kumbullat janë një frut shumë i volitshëm, perfekte për përgatitjen e ëmbëlsirave të shijshme si kjo tortë për mëngjes që do t’ju mësojmë sot.
Kumbullat përmbajnë antioksidantë të rëndësishëm si flavonoidet dhe polifelnolet, rregullojn presionin e gjakut, janë një ndihmë e vlefshme në rast kapsllëku. Janë një frut i ulët në kalori, karakteristikë që i bëjnë kumbullat ushqim të përsosur në rastet e dietave ta me kalorazh të ulët.
Si thoni për një ëmbëlsirë me kumbulla dhe aromën e shijshme të kanellës?
Përbërësit:
110 gr gjalpë i zbutur
200 gr sheqer semola
2 vezë
190 gr miell
1 lugë çaj maja pluhur
1 lugë çaj lëkurë e grirë limoni
1 lugë gjelle lëng limoni
3 lugë gjelle qumësht
6 kumbulla të prera në gjysmë të cilave u keni hequr bërthamën
2 lugë kafeje kanellë pluhur
pak kripë
Përgatitja:
Ngrohni furrën në 180 gradë dhe pastaj lyeni me gjalpë dhe spërkasni me miell një tepsi me diametër 20 cm.
Punoni së bashku gjalpin dhe sheqerin derisa të merrni një përbërje të buta dhe homogjene.
Rrihni vezët dhe shtojini tek përzierja e gjalpit. Hidheni përzierjen në tavë.
Sitni miellin, shtoni majanë dhe kripën, shtoni dhe lëkurën e grirë të limonit e qumështin dhe bashkojeni këtë përbërje tek përzierja me vezë dhe gjalpë. Hidhni përbërjen në tavë.
Përzieni kumbullat me sheqerin dhe kanellën dhe më pas vendosini tek brumi duke i kthyer përmbys.
Piqeni rreth 50 minuta dhe kontrolloni pjekjen me një kruajtëse dhëmbësh.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment