Njihuni me 9 ushqimet që nuk kanë datë skadence. Orizi i pari!
Të ngrënit ushqime të skaduara mund të jetë e rrezikshme, por janë disa ushqime që nuk keni pse të shqetësoheni, pasi janë të sigurta për tu ngrënë edhe pas shumë vitesh.
Orizi Temperatura më e mirë për të ruajtur orizin është në 4.5 ° C ose më poshtë. Është mirë të ruhet në enë plastike për ushqime ose në kavanoza qelqi. Siç tregon një studim, në këto kushte, orizi mund të ruhet deri në 30 vite dhe nuk do të humbasë aromën apo vlerat ushqyese.
Qumështi pluhur
Qumështi pluhur që përpunohet sipas të gjitha standardeve të duhura shëndetësore mund të ruhet për një kohë të gjatë pa humbur vlerat e saj ushqyese (për aq kohë sa ruhet në një enë hermetike).
Salca e sojes Salca e sojes mund të ruhet në mënyrë të sigurtë për të paktën 3 vite edhe nëqoftëse shishja është hapur. Koha e ruajtjes së salcës së sojës në një enë hermetike mund të jetë shumë më e gjatë, por varet nga kushtet si dhe lloji i salcës soje, mënyra sesi përpunohet, cilësia e saj dhe temperatura e ruajtjes. Për shembull, salca e sojes me cilësi të lartë mund të bëhet vetëm përmes fermentimit natyror, një proces që zakonisht zgjat diku nga disa muaj deri në dy vjet. Vetëm kjo lloj salce soje mund të zgjasë më shumë se tre vjet. Kjo është arsyeja pse ju duhet të ruheni nga disa marka që shtojnë kimikate për të përshpejtuar procesin e fermentimit.
Shurup panje
Edge pasi ta keni hapur atë, mund ta përdorni për disa vite nëse e mbani në frigorifer.
Kripa
Kripë në të vërtetë është një mineral, jo një produkt, prandaj është e pamundur që ajo të prishet. Sigurisht, nëse nuk bie në kontakt me ujin apo lagështirë.
Pijet e forta alkoolike
Pijet alkooli ke si vodka, uiski, rumi dhe konjaku nuk kanë një datë të skadimit, por është e rëndësishme t’i ruani ato në një vend të ftohtë të errët, në shishe të mbyllura.
Uthulla
Uthulla e bardhë është një produkt tjetër pa një afat të skadimit, por duhet të jeni të sigurtë se po e ruani në kushte të përshtatshme. Duhet ta ruani në një enë qelqi, të ftohtë, të errët dhe larg burimeve të nxehtësisë.
Sheqeri Ashtu si kripa, sheqeri zgjat për një kohë të pacaktuar, sidomos nëse e ruani atë në një enë hermetike. Por edhe nëse sheqeri thith ujë atëherë ai do të shndërrohet në disa “gura të mëdhenj” e të fortë.
Mjalti
Mjalti është një ushqim me të vërtetë unik pasi në saj të përbërjes së saj kimike, e bën jashtëzakonisht të vështirë rritjen e baktereve. Teksa gërmuan në një nga piramidat egjiptiane, arkeologët zbuluan disa kavanoza të mjaltit. Mosha mesatare ishte rreth 2.000-3.000 vjeç. Ajo ishte akoma e ngrënshme dhe arkeologët e shijuan! Disa vite më vonë, mjalti 5.500 vjeçar u gjet në Gjeorgji.
Për emisionin “Maska” në Youtube, në kanalin “Homeland Albania”, një ish-punonjës i një Fast Food-i në Tiranë dëshmon për atë që ndodh në “prapaskenën” e Fast Food-eve në vend! Një lemeri e vërtetë! “Puna në Fast Food ka shumë...
Nëse qëroni hudhrën çdo herë kokërr më kokërr, ka një truk të thjeshtë që do t’ju kursejë kohë: Vendosni thelpinjtë e hudhrës brenda një kavanozi të vogël ose një tasi. Mbylleni kapakun (ose mbuloni tasin me një pjatë) dhe...
Për t’u siguruar që vezët tuaja nuk çahen gjatë zierjes, provoni këtë truk të thjeshtë: Shtoni kripë ose uthull: Hidhni 1 lugë gjelle kripë ose uthull të bardhë në ujin e zierjes. Kjo ndihmon në forcimin e lëvozhgës dhe...
Lini një koment