1 kanaçe domate San Marzano të konservuara, të kulluara
1 lugë gjelle vaj ulliri ekstra i virgjër
Kripë
1 filxhan polentë
Piper i sapo bluar
2 tufa sallatë chard zvicerane
4 lugë gjalpë pa kripë
200 gr djathë i bardhë i thërrmuar
Ngroheni furrën paraprakisht në 230 gradë dhe vendoseni raftin në ndarjen e tretë sipër.
Hidhni domatet, vaj ulliri dhe 1/4 lugë çaji kripë në një tigan të madh të përshtatshëm edhe për furrë. Piqini në furrë derisa domatet të jenë nxirë rreth skajeve, rreth 25 minuta. Uleni temperaturën e furrës në 150 por mbajini domatet brenda.
Ndërkohë, vendosni 5 gota ujë në një tenxhere në zjarr mesatar. Rrihni ngadalë polentën derisa të jetë e lëmuar dhe kremoze. Shtoni 1 lugë çaji kripë dhe piper sipas shijes. E heqim nga zjarri, e mbulojmë dhe e mbajmë të ngrohtë.
Lëreni një tenxhere me ujë të kripur të vlojë. Pritini gjethet e sallatës chard në shirita të gjerë dhe kërcellet në copa 2.5 cm. Zieni kërcellet derisa të zbuten pothuajse, rreth 5 minuta, më pas shtoni gjethet dhe gatuajeni derisa të dyja të zbuten, rreth 3 minuta të tjera. Kullojini.
Hiqeni tiganin nga furra dhe vendoseni në nxehtësi mesatare-të lartë. Shtyjmë domatet në njërën anë, shtojmë gjalpin dhe e rrotullojmë derisa gjalpi të marrë ngjyrë kafe të artë. Shtoni sallatën dhe trazojeni mirë. Ndani polentën në 4 tasa. Hidhni sipër domatet dhe sallatën. E rregullojmë me pak kripë dhe i spërkasim sipër djathin e bardhë.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Komento