Këto bimë i njohim si perime, por në të vërtetë janë fruta!
Mendoni se dini të dalloni një frut nga një perime? Mendohuni edhe një herë…
Në botën e ushqimit, ka shumë bimë që shumica e njerëzve i konsiderojnë perimet, por që janë në të vërtetë fruta nga ana botanike.
Shembulli më i famshëm është ndoshta domatja. Statusi i tij si një frut apo perime ishte aq i diskutueshëm sa që në 1893 Gjykata Supreme duhej të peshonte dhe zgjidhte një herë e përgjithmonë çështjen.
Pra, frutat nuk janë pjesë e bimës në vetvete, por një pjesë riprodhuese që rritet nga bima. “Gjëja që prodhon një bimë domate nuk është një pjesë e bimës në vetvete, më shumë se veza që krijon një pulë është pjesë e pulës,” thuhet në fjalor. Kur hamë perime, nga ana tjetër, ne jemi duke ngrënë vetë bimën ose disa pjesë të saj, si rrënjët ose gjethet.
Domatet janë larg nga shembulli i vetëm i perimeve të zakonshme që në të vërtetë janë fruta. Lexoni më tej për të parë 14 ushqime që keni pasur keqkuptim gjatë gjithë kësaj kohe.
1.Domatet
Edhe pse domatet janë teknikisht një frut, nuk i ndalon njerëzit ta trajtojnë atë dhe shumicën e ushqimeve të tjera në këtë listë si një perime.
2.Specat
3.Kungujt
Kushdo që ka gdhendur një fanar për Halloëeen e di se kungujt janë plot fara. Kunguj janë teknikisht fruta, jo perime.
4.Kastravecat
5.Bizelet
Teknikisht, bizelet nuk janë fruta këtu, por për shkak se ato përmbajnë farat – bizelet – që bima i përdor për të riprodhuar kategorizohen si fruta.
6.Fasulet
7.Patëllxhanët
Jo vetëm që janë frutat e patëllxhanëve, ato klasifikohen teknikisht si kokrra të kuqe.
8.Bamjet
E mbushur me fibra, kalium dhe vitaminë C, bamja është një nga frutat më ushqyese.
9.Ullinjtë
Ndoshta nuk i mendoni ullinjtë si një frut, por janë pikërisht ato që janë. Në mënyrë të veçantë, ata konsiderohen një frut prej guri, si pjeshkët, mangot dhe hurmat.
10.Avokadot
Edhe pse nuk duket si frut, avokadot në të vërtetë janë manaferra me një farë.
11.Misri
Misri trajtohet si një kokërr në bujqësi dhe si një perime në kuzhinë. Por shkencërisht, asnjëra nga ato kategori nuk ka të drejtë.
Janë farat që bimët e misrit i përdorin për tu riprodhuar, në mënyrë që të kualifikohet misri si një frut i thatë.
12.Kungulli i njomë
Kungulleshkat janë një anëtar i familjes së kungujve, domethënë ashtu si kastravecat dhe kungujt, ato konsiderohen një lloj kokrrizash.
13. Qiqra
Qiqrat klasifikohen në të njëjtën mënyrë si bizelet dhe fasulet.
Mbrëmjet me miq të shumtë në shtëpi janë gjithnjë një kënaqësi e madhe falë argëtimit e kujtimeve që mbeten, veçanërisht kur ka humor e biseda të këndshme. Por organizimi i saj mund të kthehet në një mundim të jashtëzakonshëm...
Për të përgatitur bazën, përzieni 50 g miell me 50 g ujë të vakët në një kavanoz ose, akoma më mirë, një enë plastike. Sigurohuni që i gjithë mielli të jetë përfshirë dhe lëreni gjysmë të pambuluar në temperaturën...
Hiperglicemia është një term për sheqerin e lartë në gjak, një gjendje e zakonshme e diabetit. Glukoza, ose sheqeri në gjak, vjen nga ushqimi që hani dhe është burimi kryesor i energjisë për trupin tuaj. Glukoza natyrisht rritet dhe...
Lini një koment