Bukë shtëpie në 4 hapa të thjeshtë

Veshtiresia
E lehte
Koha gatimit
45-50 minuta
Sugjerohet për:
Kalori:
500 g miell i fortë integral
7 g maja buke me veprim të shpejtë
1 lugë kripë
2 lugë gjelle vaj ulliri
1 lugë gjelle mjaltë të pastër

Hidhni miellin, majanë dhe kripën në një tas të madh dhe përziejini së bashku me duart tuaja. Përzieni 300 ml ujë të nxehtë (sa ta durojë dora) me vaj dhe mjaltë, më pas përzieni përbërësit e thatë për të bërë një brumë të butë.

Kthejeni brumin në një sipërfaqe të lyer pak me miell dhe punojeni për 5 minuta, derisa brumi të mos ndjehet më ngjitës, duke e spërkatur me pak miell nëse keni nevojë.

Lyejeni me vaj një tepsi prej 900 gr dhe vendoseni brumin në tepsi duke e shtypur në mënyrë të barabartë. Vendoseni në një qese të madhe plastike ushqimore dhe lëreni të fryhet për 1 orë, derisa brumi të jetë rritur për të mbushur tepsinë dhe të mos kthehet më kur e shtypni me gisht.

Ngrohni furrën në 200C. Bëni disa prerje në pjesën e sipërme me një thikë të mprehtë, më pas piqeni për 30-35 minuta derisa masa të jetë e pjekur dhe e artë. Vendoseni atë në një raft ftohjeje dhe prekni bazën e bukës për të kontrolluar se është gatuar. Duhet të tingëllojë e zbrazët. Lëreni të ftohet.

Komento