Ton i konservuar! Sa i sigurt dhe i shëndetshëm është ky ushqim?
Peshku ton i konservuar është një element kryesor në shumë kuzhina.
I mbushur me proteina, i lirë dhe mund të zgjasë për disa vjet në kuzhinën tuaj.
Përkundër këtyre përfitimeve, ju mund të pyesni veten nëse toni i konservuar është në të vërtetë i shëndetshëm dhe sa është i sigurt për t’u ngrënë…?
Toni ka shumë lloje, megjithatë, në përgjithësi është një burim i shkëlqyeshëm i proteinave që ka pak yndyrë dhe kalori.
Nëse toni i konservuar është i paketuar në vaj ose ujë mund të ndikojë në përmbajtjen e tij ushqyese. Ton i konservuar në vaj ka tendencë të jetë më i lartë në kalori dhe yndyrë sesa toni i konservuar në ujë.
Përfitimet e tonit të konservuar
Ka shumë përfitime nga ngrënia e tonit të konservuar. Në veçanti, është një burim i lirë i proteinave.
Ajo gjithashtu mban për një kohë të gjatë. Disa marka mund të zgjasin për 2-5 vjet në qilarin tuaj.
Nëse po kërkoni të humbni peshë, toni i konservuar është një mundësi e mirë sepse ka pak kalori, por e pasur me proteina.
Pavarësisht se është me pak yndyrë, toni konsiderohet një burim i mirë i acideve yndyrore omega-3.
Omega-3 janë yndyrna thelbësore dietike që janë të dobishme për shëndetin e zemrës, syve dhe trurit. Peshku konsiderohet si një burim i rëndësishëm i këtyre yndyrnave të shëndetshme në dietë, megjithëse mund të merrni edhe omega-3 nga ushqimet bimore.
Llojet dhe sasitë e yndyrnave tek toni mund të ndryshojnë në varësi të llojit të tonit të konservuar që zgjidhni, prandaj lexoni etiketat nëse doni të krahasoni market.
Përveç yndyrnave të shëndetshme, toni i konservuar është gjithashtu një burim i mirë i disa vitaminave dhe mineraleve, veçanërisht i vitaminës D dhe selenit.
Së fundmi, pavarësisht se janë të konservuar, shumë marka të tonit të konservuar përpunohen minimalisht, që përmbajnë vetëm ton, ujë ose vaj dhe kripë. Disa marka gjithashtu mund të shtojnë erëza ose supë për aromë shtesë.
Që të ndiheni më të sigurt zgjidhni varietete që janë të qëndrueshme dhe me pak merkur. Për ta bërë këtë, zgjidhni produktet e bëra me ton të lehtë ose skipjack dhe sigurohuni që ata të kenë një certifikim MSC në etiketë.
Hiperglicemia është një term për sheqerin e lartë në gjak, një gjendje e zakonshme e diabetit. Glukoza, ose sheqeri në gjak, vjen nga ushqimi që hani dhe është burimi kryesor i energjisë për trupin tuaj. Glukoza natyrisht rritet dhe...
Të qenurit nënpeshë mund të jetë shqetësuese nëse është rezultat i të ushqyerit keq ose nëse je shtatzënë ose ke shqetësime të tjera shëndetësore. Për persona të caktuar mund të mjaftojë shtimi i sasisë së ushqimit për të ndryshuar...
A ka ndjesi më të keqe kur zgjohesh nga gjumi me grykën e thatë, pa zë, dhe të dhemb ede kur kalon pështymën…? Zyrtarisht je sëmurë. Por ndonëse oreksi mund të të jetë prerë, të ushqehesh siç duhet veçanërisht...
Lini një koment