Sugjerojmë:

Shenjat e nivelit të lartë të sheqerit në gjak

Hiperglicemia është një term për sheqerin e lartë në gjak, një gjendje e zakonshme e diabetit.

Glukoza, ose sheqeri në gjak, vjen nga ushqimi që hani dhe është burimi kryesor i energjisë për trupin tuaj. Glukoza natyrisht rritet dhe bie gjatë gjithë ditës. Ndërsa insulina është një hormon që ndihmon në rregullimin e këtij procesi duke marrë glukozën nga gjaku për ta ҫuar në qeliza për energji.

Por kur nuk prodhoni aspak ose mjaftueshëm insulinë ose ajo nuk përdoret në mënyrë efikase, glukoza mbetet në gjak dhe nivelet e sheqerit në gjak rriten.

Nëse nuk trajtohet, sheqeri i lartë në gjak mund të shkaktojë komplikime që ndryshojnë jetën, si sëmundjet e zemrës dhe humbjen e shikimit.  Kuptimi i simptomave të sheqerit të lartë në gjak mund të ndihmojë në zbulimin dhe trajtimin e hershëm të gjendjes, gjë që mund të parandalojë komplikimet e diabetit.

Disa nga simptomat përfshijë:

Etje e tepërt

Ndjesia që ju duket sikur nuk shuani dot etjen pavarësisht se sa shumë ujë pini, është një ndër simptomat më të zakonshme të niveleve të larta të sheqerit në gjak. Zakonisht, veshkat rithithin glukozën dhe e dërgojnë atë në rrjedhën e gjakut. Kur sheqeri në gjak është i lartë, ajo glukozë shtesë lirohet përmes urinës. Glukoza në fakt tërheq ujin në urinë, duke bërë që trupi të humbasë edhe më shumë lëngje. Etja që përjetoni është trupi juaj duke u përpjekur të kompensojë lëngjet shtesë që ka humbur në urinë.

Urinimi i tepërt

Urinimi i tepërt lidhet drejtpërdrejt me etjen e tepërt. Sa më shumë etje të kesh, aq më shumë ujë do pish, aq më shumë do të urinosh. Kjo lidhet edhe me nevojën e trupit për të nxjerrë lëngjet e tepërta jo vetëm nga ajo që ti konsumon, por edhe nga glukoza e tepërt sepse ajo largohet nga trupi nëpërmjet urinës. Nevoja për të urinuar më shumë shfaqet gjatë natës.

Uria ekstreme

Dikujt me sheqer të lartë në gjak mund t’i duhet të hajë shumë ushqim para se të ndihet i ngopur. Kjo rritje e urisë njihet si polifagia.

Meqenëse glukoza e tepërt lëshohet në urinë, kaloritë që përmban glukoza largohen gjithashtu.

Lodhja

Lodhja ose lodhja ekstreme ndodh sepse trupi juaj nuk është në gjendje të përdorë ushqimin që po hani për energji. Ju merrni glukozë nga ushqimi që hani. Ajo glukozë përdoret për energji. Insulina është ajo që lëviz glukozën në qeliza për të prodhuar atë energji.

Por mungesa e insulinës do të thotë që glukoza qëndron në gjak në vend që të zhvendoset në qeliza dhe të përdoret si energji.

Humbje peshe e pashpjegueshme

Humbja e peshës që nuk është për shkak të ndonjë gjendjeje tjetër shëndetësore ose ndryshimit të stilit të jetesës mund të jetë një shenjë e hershme e sheqerit të lartë në gjak. Glukoza supozohet të përdoret për energji. Kur nuk mundet, përkundrazi grumbullohet në qarkullimin e gjakut dhe çon në sheqer të lartë në gjak. Trupi ka ende nevojë për një mënyrë për të marrë energji dhe kështu energjia tërhiqet nga muskujt dhe yndyra.

Ndërsa muskujt dhe yndyra fillojnë të digjen për energji, ju mund të humbni peshë.

  Shikimi i paqartë

Sheqeri i lartë në gjak mund të ndryshojë nivelet e lëngjeve në sytë tuaj. Nëse ka shumë sheqer dhe ujë në lentet e syve tuaj, lentet nuk mund të ndryshojnë formën. Kjo mund të bëjë që shikimi juaj të jetë i paqartë.

Mpirje dhe ndjesi shpimi gjilpërash në ekstremitete

Mpirje dhe ndjesi shpimi gjilpërash në duar dhe këmbë mund të ndodhin kur një person ka qarkullim të dobët për shkak të akumulimit të glukozës.

Lini një koment