Ushqimet që zvogëlojnë riskun e kancerit të gjirit
Nuk ekziston asnjë ushqim në planet se është vërtetuar të zhdukë kancerin. Megjithatë, ekzistojnë disa ushqime shkencërisht të provuar se ulin riskun e t’u përballurit me këtë sëmundje një ditë. Dhe ky artikull flet për to.
Sipas ekspertëve, mesatarisht një grua diagnostikohet me kancer gjiri çdo dy minuta. Gjithashtu, çdo 13 minuta një grua vdes nga kanceri i gjirit.
Duhet të hiqni dorë nga veset jo të shëndetshme si alkooli, duhani, stili sedentar i jetës, etj. Mbani gjithashtu në mendje që në dietën tuaj të jenë të integruara këto ushqime”
Kërpudhat
Vitamina D është një nutrient i provuar se mban larg kancerin e gjirit. Konsumi ditor i tyre është një aleat i mirë në luftën kundër kancerit.
Arrat
Yndyrat e shëndetshme tek arrat luftojnë inflamacionin, i cili lidhet me zhvillin e kancerit, përfshirë dhe atë të gjirit.
Vaji i ullirit
Vetitë e tij anti-inflamatore mbajnë larg riskun e prekjes nga kanceri i gjirit prandaj përdoreni me bujari në sallata.
Peshqit e yndyrshëm
Peshqit si almoni, toni e trofta përmbajnë acide yndyrore omega 3 të cilat parandalojnë shumë lloj kanceresh, përfshirë dhe atë të gjirit.
Patatet e ëmbla
Betakaroteni i gjendur tek patatet e ëmbla është shumë i mirë për sytë tuaj, por faktet shkencore kanë provuar se ul edhe riskun e prekjes nga kanceri i gjirit tek gratë.
Domatet
Një lloj antioksidanti i gjendur tek domatet i cili quhet likopen, ka veti të shkëlqyera për luftimin e kancerit. Ekspertët thonë se fillimisht duhet t’i ekspozoni domatet ndaj nxehtësisë që të aktivizohet glikopeni.
Perimet kruçifere
Brokoli, lulelakra, lakrat e Brukselit, lakra e bardhë—janë perime të llojit kruçifee që duhen shtuar në dietën tuaj për të minimizuar risqet e kancerit pasi sulfuri i gjendur tek to, mund të ‘vrasë’ qelizat kancerogjene.
Frutat e pyllit
Nëse keni nevojë për vakte të ndërmjetme, zgjidhni frutat e pyllit. Të pasura me antioksidantë të fuqishëm, ato zvogëlojën shanset e prekjes nga kanceri i gjirit një ditë.
Shafrani i Indisë
Përdoreni shafranin në supa, sallata dhe smoothie. Kjo erëz ka gjithashtu veti të shkëlqyera medicinale dhe ka veti të na mbrojë nga shumë lloje të kancerit.
Ndërkohë, përveç këtyre ushqimeve që na mbrojnë nga risku i kancerit, ka edhe disa të cilat duhen shmangur dhe ato janë:
Arra e kokosit ka fituar një reputacion të madh për përfitimet e shumta shëndetësore dhe përdorimin e gjerë në dietë dhe mirëqenie. E pasur me yndyrna të shëndetshme, vitamina, minerale dhe antioksidantë, arra e kokosit është shumë më tepër...
Gjumi është një nga elementët më të rëndësishëm për mirëqenien tonë të përgjithshme. Ndërsa jetojmë në një botë të zënë dhe të mbushur me stres, gjumi shpesh është një nga gjërat e para që neglizhojmë. Megjithatë, mungesa e gjumit...
Avokado është një nga frutat më të pasura me vlera ushqyese dhe është bërë një zgjedhje popullore në shumë dieta moderne. Me teksturën e tij të butë dhe shijen delikate, avokado nuk është vetëm i shijshëm, por edhe një...
Lini një koment