Ushqimet që zvogëlojnë riskun e kancerit të gjirit

Nuk ekziston asnjë ushqim në planet se është vërtetuar të zhdukë kancerin. Megjithatë, ekzistojnë disa ushqime shkencërisht të provuar se ulin riskun e t’u përballurit me këtë sëmundje një ditë. Dhe ky artikull flet për to.

Sipas ekspertëve, mesatarisht një grua diagnostikohet me kancer gjiri çdo dy minuta. Gjithashtu, çdo 13 minuta një grua vdes nga kanceri i gjirit.

Duhet të hiqni dorë nga veset jo të shëndetshme si alkooli, duhani, stili sedentar i jetës, etj. Mbani gjithashtu në mendje që në dietën tuaj të jenë të integruara këto ushqime”

Kërpudhat

Vitamina D është një nutrient i provuar se  mban larg kancerin e gjirit. Konsumi ditor i tyre është një aleat i mirë në luftën kundër kancerit.

Arrat

Yndyrat e shëndetshme tek arrat luftojnë inflamacionin, i cili lidhet me zhvillin e kancerit, përfshirë dhe atë të gjirit.

Vaji i ullirit

Vetitë e tij anti-inflamatore mbajnë larg riskun e prekjes nga kanceri i gjirit prandaj përdoreni me bujari në sallata.

Peshqit e yndyrshëm

Peshqit si almoni, toni e trofta përmbajnë acide yndyrore omega 3 të cilat parandalojnë shumë lloj kanceresh, përfshirë dhe atë të gjirit.

Patatet e ëmbla

Betakaroteni  i gjendur tek patatet e ëmbla është shumë i mirë për sytë tuaj, por faktet shkencore kanë provuar se ul edhe riskun e prekjes nga kanceri i gjirit tek gratë.

Domatet

Një lloj antioksidanti i gjendur tek domatet i cili quhet likopen, ka veti të shkëlqyera për luftimin e kancerit. Ekspertët thonë se fillimisht duhet t’i ekspozoni domatet ndaj nxehtësisë që të aktivizohet glikopeni.

Perimet kruçifere

Brokoli, lulelakra, lakrat e Brukselit, lakra e bardhë—janë perime të llojit kruçifee që duhen shtuar në dietën tuaj për të minimizuar risqet e kancerit pasi sulfuri i gjendur tek to, mund të ‘vrasë’ qelizat kancerogjene.

Frutat e pyllit

Nëse keni nevojë për vakte të ndërmjetme, zgjidhni frutat e pyllit. Të pasura me antioksidantë të fuqishëm, ato zvogëlojën shanset e prekjes nga kanceri i gjirit një ditë.

Shafrani i Indisë

Përdoreni shafranin në supa, sallata dhe smoothie. Kjo erëz ka gjithashtu veti të shkëlqyera medicinale dhe ka veti të na mbrojë nga shumë lloje të kancerit.

Ndërkohë, përveç këtyre ushqimeve që na mbrojnë nga risku i kancerit, ka edhe disa të cilat duhen shmangur dhe ato janë:

  • Ëmbëlsirat
  • Ushqimet e yndyrshme
  • Mishi i kuq
  • Alkooli

 

Lini një koment