Tavë Me Qumësht
Përgatitja 1️⃣ Skuqja e mishit • Në një tigan, skuqni copat e mishit me pak vaj derisa të marrin ngjyrë të artë. Vendosini në tavë. 2️⃣ Përgatitja e salcës me qumësht • Në një tas, rrihni vezët me miellin...
Sugjerojmë:
Kjo është një pjatë që vjen nga Puglia, një zonë me traditë në gatimin e frutave të detit dhe kombinimet e tyre me prodhimet e tokës. Përbërësit bazë të saj janë: orizi, domatet dhe molusqet. Le të shohim recetën:
Pastroni dhe lani mirë midhjet, kullojini dhe gatuajini në një tigan, në zjarr të lartë në mënyrë që të hapen. Fikni zjarrin sapo të hapet. Lini mënjanë disa prej tyre, kurse të tjerat hiqini nga guaskat, vendosini në një tas dhe kullojuni lëngun e tepërt. Prisni në feta qepët. Gjithashtu prisni patatet në feta të holla dhe domatet qershi në feta rrethore.
Merrni një tavë qelqi ose qeramike me përmasa 22x28 cm, shtroni një shtresë domatesh e qepësh, shtoni një lugë djathë të grirë dhe 2-3 dega majdanoz e 1 thelpi hudhër të grira së bashku, shtoni kripë, piper dhe pak vaj ulliri.
Më pas vazhdoni me një shtresë patatesh e domatesh, shtoni midhjet e qëruara, hidhni orizin, nivelojeni mirë masën, më pas shtoni përsëri pak hudhër e majdanoz të grirë, djathë pekorino, domatet dhe patate e mbetura si dhe midhjet me guaskë të lëna mënjanë. Shtoni 5-6 lugë gjelle vaj ulliri.
Përzieni lëngun që mbeti nga gatimi i midhjeve me 5 dl ujë, hidhini kripë dhe hidhjani tavës derisa të mbulohen përbërësit. Piqeni në 190 gradë Celsius për të paktën 40 minuta. Nëse lëngu shteron, shtoni disa lugë ujë të vluar. Tava quhet e pjekur kur uji ka avulluar. Lëreni të pushojë disa minuta para se ta servirni.
Përgatitja 1️⃣ Skuqja e mishit • Në një tigan, skuqni copat e mishit me pak vaj derisa të marrin ngjyrë të artë. Vendosini në tavë. 2️⃣ Përgatitja e salcës me qumësht • Në një tas, rrihni vezët me miellin...
1️⃣ Në një tenxhere, ngrohni vajin dhe skuqni qepën dhe hudhrën për 2-3 minuta. 2️⃣ Shtoni karrotat, patatet dhe salcën e domates. Përziejini dhe lërini të marrin aromë. 3️⃣ Shtoni thjerrëzat, kripën, piperin dhe qimnonin. Hidhni ujin ose lëngun...
1️⃣ Përgatitja e brumit Në një tas, përzieni vezët me Nutellën derisa të krijohet një masë homogjene. Shtoni miellin, pluhurin pjekës dhe kripën, duke e përzier ngadalë derisa të lidhen të gjitha përbërësit. 2️⃣ Pjekja Hidheni brumin në një...
© 2025 Neps | Një Markë e GlobalEcho Media Group
Lini një koment