250 gr perime të prera në kubikë, si kunguj, speca dhe kërpudha
50 g thjerrëza të kuqe
2 x 400 g kanaçe domate të konservuara me borzilok
250 g tagliatelle (ose makaronat tuaja të preferuara)
2 lugë gjelle parmigiano
Hidhni qepën, selinonë dhe karotat në një tigan të madh që nuk ngjit dhe shtoni 2-3 lugë gjelle ujë ose lëng, nëse keni pak. Gatuajini lehtësisht, duke i përzier shpesh, derisa perimet të jenë të buta.
Shtoni hudhrën, purenë e domates dhe uthullën balsamike, ziejini në zjarr të fortë edhe për 1 min, shtoni perimet e prera në kubikë, thjerrëzat, domatet dhe më pas lërini të ziejnë.
Ulni zjarrin, më pas gatuajini për rreth 20 minuta. Ndërkohë gatuajini makaronat sipas udhëzimeve të paketimit dhe më pas kullojini. Kriposni ragunë dhe përziejeni me makaronat dhe parmigiano-n, sipas dëshirës.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Komento