Si të përgatisim në shtëpi tortën e famshme Cipriani
Për të realizuar 2 pandispanja përsërisni të njëjtën recetë dy herë pra dyfishoni përbërësit.
Pas pjekjes pandispanjën e lemë të ftohet dhe pastaj e presim.
Pandispanja do të regjet me sherbet.
Për sherbetin ju nevojitet :
-500 ml ujë
-350 gr sheqer
-1 limon i prerë në feta
Shtojmë të gjithë përbërësit më sipër në një tenxhere dhe i lemë të ziejnë sa të trashet sherbeti.
Pandispanja do të regjet me sherbetin e vakët.
Tani na nevojitet kremi i pastiçerisë.
Per realizimin e tij ju nevojiten :
-800 ml qumësht
-5 të verdha vezësh
-Lëkura e një limoni e grirë
-300 gr sheqer
-150 gr miell
Rrahim të verdhat e vezëve me sheqerin. Shtojmë miellin. Vendosim qumështin në temperaturë të ulët me lëkurën e limonit të ngrohet dhe pasi shikojmë që është ngrohur, heqim lëkurën e limonit e shtojmë vezët dhe i përziejmë gradualisht në temperaturë të ulët/mesatare derisa kremi të trashet.
Më vonë e hedhim në një enë dhe e mbulojmë me plastmas gatimi i cili prek kremin e pastiçerisë, kjo gjë ndihmon që të mos krijojë sipërfaqe kremi i pastiçerisë. E lemë të ftohet.
Me të bardhat e vezeve të ngelura mënjanë realizojmë merengen. Mund ta realizoni me sherbet ose me sheqer. Tek të bardhat e vezëve, shtojmë sheqerin dhe i rrahim derisa të formohet merenge e fortë.
Tani të gjitha gjërat janë gati për të lidhur tortën.
Në një karton ose pjatë për tortën vendosim pandispanjën dhe e njomim me sherbetin që bëmë, shtojmë sipër krem dhe pastaj sërisht pandispanjë. Përsërisim deri në përfundim të tortës me 2 ose 4 kate. Në pjesën e jashtme hapim merengen në mënyrë uniformë dhe gjëja e fundit për t’u bërë është ta digjni me një torch gatimi që merenga të formojë një kërce të lezetshme zjarri.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment