Si të bëjmë petanik?

Veshtiresia
e lehtë
Koha gatimit
Sugjerohet për:
Kalori:
200 gr miell misri
500 ml qumësht
7 vezë
150 gr djathë të bardhë
2-3 lugë vaj çfarëdo
1 lugë kafe kripë
1 lugë gjelle nenexhik

Karakteristika e këtij gatimi është pjekja në saç, pasi merr shijen më të mirë dhe aromën e drurit. Por në pamundësi të saçit që jo të gjithë e kanë në shtëpi, ne po ju sjellim recetën e petanikut në furrë.

Përgatitja:

  • Në një tas të madh rrahim vezët, kripën, qumështin dhe miellin e situr fillimisht.
  • Shtojmë pak e nga pak ujë të vakët aq sa brumi të jetë i hollë si një brum petullash.
  • Marrim tavën e lyer me gjalp dhe me një garuzhde gjelle shtojmë një rradhë brumë, e lyejmë sipër me vaj dhe e lemë të piqet në 180 gradë aq sa të ketë marrë ngjyrën e artë.
  • E nxjerrim tavën siç është e nxehtë dhe shtojmë përsëri një rradhë brumë dhe e vendosim përsëri në furrë.
  • Të njëjtën gjë bëjmë derisa të mbarojë totalisht brumi. E lemë të kullojë për 20 minuta me furrën e fikur në nxehtësinë e furrës dhe më pas e presim.
  • Shoqërohet me domate fshati dhe dhallë të freskët.

Komento