Rregulli 5 sekondësh: A konsumohet ushqimi pasi ka rënë në tokë?
Me siguri e ke bërë dhe ti! Të ka rënë ushqimi nga dora dhe e ke “shpëtuar” kur ka kaluar më pak se 5 sekonda në tokë.
Por, sa i sigurt është ky rregull 5 sekondësh dhe a kemi vepruar gabim deri tani, na e tregojnë specialistët.
Për fatin tonë të keq, “Rregulli 5 sekondësh” është vetëm një mit, pasi është më e sigurt që ushqimi të mos konsumohet më pasi ka rënë përtokë.
“Rregulli i pesë sekondave është një mit,” konfirmon Wendi Lebrett, MD, mjeke e certifikuar dhe bashkëpunëtore e gastroenterologjisë. “Nuk ka asnjë kohë të sigurt të rekomanduar për konsumimin e ushqimit kur ai ka rënë në dysheme.”
Nuk do ta lëpini gishtin pasi ta prekni në dysheme për pesë sekonda (ose më pak!) dhe i njëjti arsyetim vlen edhe për ushqimin. “Bakteret mund të transferohen në ushqim pothuajse menjëherë pas kontaktit,” thotë mjeku Kenneth Brown.
Rregulli mund të ofrojë një zgjidhje të shpejtë, por shkenca mikrobike tregon se siguria e ushqimit është më komplekse. Hulumtimet e publikuara në Journal of Applied Microbiology tregojnë se salmonela mund t’i kontaminojë ushqimet shumë shpejt, brenda pesë sekondave.
Pra, shmangni konsumin e çdo produkti që ka rënë në dysheme, pavarësisht se sa shpejt e kapni atë.
E ke tepruar me kripën në supë, gjellë apo salcë? Mos u shqetëso, ka zgjidhje: 1️⃣ Shto një patate – Qëroje dhe hidhe në gatim. Ajo thith një pjesë të kripës. Hiqe përpara se ta shërbesh. 2️⃣ Shto pak...
Nëse do të shtrydhësh limonin dhe s’dëshiron të humbasësh asnjë pikë: 1️⃣ Rrotulloje mbi tavolinë duke e shtypur lehtë me pëllëmbën e dorës – kjo zbut fibrat dhe e ndihmon të lëshojë më shumë lëng. 2️⃣ Vendose në mikrovalë...
Për të rriturit që vuajnë nga intoleranca ndaj laktozës, konsumimi i qumështit të fermentuar mund të eliminojë ose të zvogëlojë ndjeshëm simptomat e këtij problemi. Studiuesit besojnë se mikroorganizmat e pranishëm në këtë produkt të fermentuar – i njohur...
Lini një koment