2 lugë gjelle vaj ulliri, plus shtesë për të shërbyer
1 qepë, e grirë hollë
300 g panxhar, të grirë
1 thelpi hudhër, e shtypur
175 gr oriz për risotto
100 ml verë të bardhë
600 ml lëng perimesh të nxehtë
50 gr parmixhiano i grirë
½ limon, lëngu dhe lëkura e grirë
40 gr djathë feta i grirë
1 grusht i vogël kopër, për t'u shërbyer (sipas dëshirës)
Ngrohni vajin në një tenxhere të madhe. Shtoni qepën dhe panxharin dhe ziejini në zjarr mesatar për 15 minuta. Shtoni hudhrën dhe gatuajeni për 1 min. Përzieni orizin dhe skuqeni për disa minuta, më pas derdhni verën dhe lëreni të ziejë. Shtoni gjysmën e lëngut duke e trazuar derisa të përthithet.
Shtoni lëngun e mbetur, nga një lugë, duke e përzier vazhdimisht derisa orizi të jetë al dente. Përzieni parmixhianon dhe lëngun e limonit, duke shtuar pak më shumë lëng për të liruar nëse rizoto duket pak i trashë. Kriposni sipas shijes.
Hidhni fetën dhe lëkurën e limonit dhe koprën, nëse përdorni. Përfundoni me pak vaj ulliri. Të gjitha mbetjet do të ruhen të mbuluara në frigorifer deri në tre ditë. Ngroheni në një tigan mbi nxehtësi të ulët, duke e përzier me pak lëng që të lirohet.
Fasulet janë një ushqim i shëndetshëm dhe i shijshëm, por koha e gjatë e gatimit mund të jetë sfiduese, sidomos kur nxitoni. Fatmirësisht, ka një truk të thjeshtë që do t’ju ndihmojë të kurseni kohë! Nëse keni harruar t’i...
Përzierja e përbërësve Në një tas të madh, përziejmë mishin e grirë me karrotën, qepën, hudhrën, majdanozin dhe bukën e thërrmuar. Shtojmë vezën dhe erëzat sipas shijes dhe i përziejmë mirë derisa të bashkohen. Formimi i qofteve Formojmë qoftet...
Në një tas, përziejmë majanë me ujin e vakët dhe sheqerin. E lëmë të qëndrojë për 10 minuta derisa të krijohen flluska. Shtojmë miellin, kripën dhe vajin. E punojmë brumin derisa të bëhet elastik. E mbulojmë dhe e lëmë...
Komento