Hidhini domatet e copëtuara dhe gjysmën e lëngut në një procesor ushqimi dhe përpunojeni derisa të jenë të krijohet një masë uniforme. Hidheni në një tenxhere me lëngun e mbetur, lëreni të ziejë lehtë dhe mbajeni në zjarr të ulët.
Ndërkohë vendosni gjalpin dhe vajin në një tenxhere të madhe dhe ngrohini lehtë derisa gjalpi të shkrihet. Shtoni qepën dhe gatuajeni për 6-8 minuta derisa të zbutet. Hidhni hudhrën dhe rozmarinën, më pas gatuajeni edhe për 1 min. Shtoni orizin dhe gatuajeni, duke e trazuar, për 1 min.
Filloni të shtoni lëngun e nxehtë dhe përzierjen e domates me garuzhde një e nga një. Lëreni rizoton të gatuhet, duke e përzier shpesh, duke shtuar më shumë lëng ndërsa përthithet. Pasi të keni shtuar gjysmën e lëngut, shtoni domatet qershi. Pas 20-25 minutash, orizi duhet të jetë kremoz dhe i butë, domatet qershi të zbuten dhe i gjithë lëngu duhet të konsumohet.
Mbulojeni dhe lëreni për 1 min, më pas përzieni borzilokun. Shërbejeni të spërkatur me parmigiano dhe piper të zi.
Në disa fshatra të vegjël arbëreshë në Sila të Kalabrisë, ka një recetë që prej gjashtë shekujsh nuk është shkruar kurrë në italisht. Nuk ka as libra gatimi, as video në internet. Ka vetëm fjalë të pëshpëritura në arbërisht,...
Shumë prej nesh e kemi provuar atë momentin e këndshëm në fund të një vakti në një restorant kinez, kur na shërbehet një biskotë krokante që fsheh brenda një copëz letre me një “parashikim”, mesazh apo disa numra me...
1. Në një tas të madh përziej thjerrëzat e ziera me domatet, qepën, majdanozin dhe djathin e bardhë. 2. Në një enë tjetër përziej vajin e ullirit me lëngun e limonit, kripën dhe piperin. 3. Hidhe salcën mbi sallatë...
Komento