Salca guacamole është përdorur prej shekujsh që nga astekët, të cilët e përgatisnin me pure avokadosh dhe lime. Emri guacamole vjen nga ‘ahuaca mulli’ ku ‘ahuacatl’ tregon frutin e avokados dhe ‘mulli’ sinjifikon salcën. Në rrjedhën e vitit, salca guacamole është pasuruar me domate, erëza, jogurt dhe perime mikse. Le të shohim së bashku recetën origjinale:
2 avokado të pjekura mirë
2 lime (lëngu dhe lëkura)
Kripë e piper
Hapat
Si fillim, duhet të lani dhe thani avokadot, t’i prisni përgjysmë për së gjati dhe t’u hiqni bërthamën.
Grini lëkurën e lime-ve
Prisni në kubikë avokadon dhe vendoseni në frulator ose robot kuzhine
Përziejeni me lëngun e lime dhe shtoni lëkurën;
Përzieni gjithë përbërësit derisa të merrni një salcë të trashë dhe të dendur.
Salca është gati. Mund ta shoqëroni me ‘tacos’ ose ‘tortillas’.
Një recetë shumë ushqyese për fëmijët 4-5 vjeç: pa sheqer të shtuar, të pasura me fibra, antioksidantë dhe shije që i pëlqen edhe mëngjesit më kapriçioz. Udhëzime: 1. Piqni pataten e ëmbël derisa të zbutet (në furrë për rreth...
1. Në një tas të madh përziej thjerrëzat e ziera me domatet, qepën, majdanozin dhe djathin e bardhë. 2. Në një enë tjetër përziej vajin e ullirit me lëngun e limonit, kripën dhe piperin. 3. Hidhe salcën mbi sallatë...
1. Në një tas të madh, vendos kubet e shalqirit. 2. Shtoni sipër djathin e thërrmuar dhe gjethet e mentes. 3. Spërkatni me vaj ulliri dhe lëng lime. 4. Shtoni një majë kripë dhe pak piper të zi nëse...
Lini një koment