1 lugë gjelle vaj ulliri, plus shtesë për të shërbyer
1 lugë gjelle gjalpë
200 ml kos grek
Erëza të freskëta të grira (nenexhik, majdanoz dhe qepë të njoma)
parmixhano i grirë
Vini një tenxhere me ujë të kripur të vlojë dhe vendosni një avullore (ose kullesë) mbi ujë. Ziejini mashurkat, shpargujt dhe bizelet deri sa të zbuten në avull, më pas lërini mënjanë. Ziejini makaronat sipas udhëzimeve të paketimit.
Ndërkohë, skuqni preshin butësisht në vaj dhe gjalpë për 5 minuta ose derisa të zbuten. Shtoni kosin grek tek preshi dhe ngroheni me shumë butësi, duke e përzier vazhdimisht që të mos ndahet. Shtoni erëzat dhe perimet e ziera në avull me një spërkatje nga uji i makaronave për ta holluar.
Kulloni makaronat dhe i përzieni në salcë. Shërbejeni të spërkatur me djathë dhe me pak vaj ulliri shtesë.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Komento