Erëza: shafran, paprika e ëmbël, kripë dhe piper sipas shijes
Vaj ulliri
Në një tigan të madh dhe të thellë, ngrohim vajin e ullirit dhe shtojmë copat e pulës, duke i skuqur derisa të marrin ngjyrë të artë. Shtojmë qepën dhe hudhrën dhe i skuqim derisa të zbuten. Pastaj shtojmë specin e kuq dhe domatet e grira, duke i përzier për disa minuta derisa të bashkohen shijet.
Hedhim orizin në tigan dhe e përziejmë mirë për disa minuta, derisa orizi të marrë ngjyrë dhe aromën e përbërësve. Shtojmë shafranin, paprikën dhe e përziejmë lehtë.
Pastaj, shtojmë lëngun e peshkut dhe e lëmë të ziejë në zjarr të ulët për rreth 20-25 minuta, pa e përzier shumë, derisa orizi të zbutet dhe lëngu të avullojë.
Në 10 minutat e fundit të gatimit, vendosim midhjet, karkalecat dhe gocat e detit sipër orizit, duke i lënë të ziejnë dhe të hapen (nëse nuk hapen, mund t’i hedhim).
Shoqërohet me: Fetë limoni të freskët dhe një sallatë jeshile. Konsumohet si një pjatë kryesore për një drekë ose darkë festive me shije deti.
1. Në një tas të madh përziej thjerrëzat e ziera me domatet, qepën, majdanozin dhe djathin e bardhë. 2. Në një enë tjetër përziej vajin e ullirit me lëngun e limonit, kripën dhe piperin. 3. Hidhe salcën mbi sallatë...
1. Në një tas të madh, vendos kubet e shalqirit. 2. Shtoni sipër djathin e thërrmuar dhe gjethet e mentes. 3. Spërkatni me vaj ulliri dhe lëng lime. 4. Shtoni një majë kripë dhe pak piper të zi nëse...
Shtyp bananen në një tas me pirun. Shto tërshërën, gjalpin e kikirikut dhe përbërësit e tjerë. Përziej mirë derisa të formohet një masë e trashë. Me duar të pastra formo toptha të vegjël. Vendosi në frigorifer për 30 minuta...
Komento