¼ filxhan pesto borziloku, plus 1 lugë gjelle për në fund
1 ½ filxhan qumësht
½ lugë çaji kripë, plus më shumë për të përfunduar
¼ filxhan djathë parmixhano të grirë
Lëkura e 1/4 e limonit, sipas dëshirës
Në një tenxhere, vendosni qumështin, peston dhe kripën të ziejnë lehtë. Shtoni njokit, duke i copëtuar me gishta nëse janë ngjitur së bashku.
Gatuajini për rreth 5 minuta, duke i përzier herë pas here derisa njokit të jenë të buta dhe salca të bëhet kremoze. Përzieni djathin parmixhano derisa të shkrihet.
Shijoni salcën dhe shtoni kripë (zakonisht shtojmë ⅛ lugë çaji) dhe nëse ka nevojë, 1 lugë gjelle pesto. Nëse keni, shtoni pak lëkurë limoni, e cila i freskon edhe më shumë shijet. Sasitë do të ndryshojnë pasi të gjitha markat e pestos janë të kripura dhe me aromë të ndryshme. Shërbejeni menjëherë. Salca bëhet shumë e trashë ndërsa rri, kështu që nëse është e nevojshme, shtoni një spërkatje qumësht dhe ngroheni përsëri, duke e trazuar derisa të bëhet krem.
Në disa fshatra të vegjël arbëreshë në Sila të Kalabrisë, ka një recetë që prej gjashtë shekujsh nuk është shkruar kurrë në italisht. Nuk ka as libra gatimi, as video në internet. Ka vetëm fjalë të pëshpëritura në arbërisht,...
Shumë prej nesh e kemi provuar atë momentin e këndshëm në fund të një vakti në një restorant kinez, kur na shërbehet një biskotë krokante që fsheh brenda një copëz letre me një “parashikim”, mesazh apo disa numra me...
1. Në një tas të madh përziej thjerrëzat e ziera me domatet, qepën, majdanozin dhe djathin e bardhë. 2. Në një enë tjetër përziej vajin e ullirit me lëngun e limonit, kripën dhe piperin. 3. Hidhe salcën mbi sallatë...
Komento