1/2 filxhan miell pa gluten, plus më shumë për pluhurosje
1 lulelakër mesatarare
1/4 filaxhan me parmixhan të grirë
1 e verdhë veze
kripë, piper
majdanoz i grirë
2 lugë kaperi
1. Ngroheni furrën në gradë C.
2.Ndani patatet dhe vendosini në një fletë pjekjeje. Piqni me kujdes për 45 minuta dhe kur patatet të jenë aq të ftohta sa të merren i kalojmë në një tas të madh.
3.Shtoni miellin dhe shtypeni me një pirun derisa të mbeten vetëm disa copa patate.
4.Bëni një pus në mes të përzierjes dhe vendoseni tasin mënjanë. Ndërkohë, mbushni një tenxhere të mesme me 2 gishta ujë.
5.Vendosni një enë me avull në tenxhere dhe shtoni lulelakrën,derisa të zbutet shumë dhe të prishet kur shpohet me pirun, 12 deri në 14 minuta.
6.Kullojeni lulelakrën dhe përdorni peshqirë të pastër kuzhine për t’ju thare ujin.
7.Shtoni lulelakër një grirës ushqimi së bashku me parmixhanon, të verdhën e vezës, 1 lugë çaji kripë dhe pak piper të zi dhe e trazojmë deri sa të bëhet pure.
8.Hidhni purenë në enën përzierjes së patates dhe përdorni një pirun për të përzier butësisht patatet dhe lulelakrën derisa të bashkohen dhe të formohet një brumë i butë. (Mos e përzieni shumë brumin, ose njokit do të jenë të buta.)
9.Më pas bëni me pak miell tavolinën e kuzhinës dhe përzieni brumin duke formuar një shirit të gjatë të cilin e presim më pas në copa të vogla.Më pas shtypim butësisht njokit me një pirun për të bërë brazda.
10.Shkrini 1 lugë gjalpë në një tas të vogël në mikrovalë. Lyeni njokitë me gjalpë.
11.Piqni njokit derisa të gatuhen dhe shkrini 4 lugë gjalpë të mbetura në një tigan të madh në nxehtësi mesatare derisa të fillojnë të formohen copa kafe, 5 deri në 6 minuta.
12.Hiqeni nga zjarri, shtoni kaperi dhe përzieni derisa të kombinohen mirë. Hidhni njokët në gjalpë kafe dhe spërkatni me majdanozin.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Komento