Makarona me domate të pjekura, një nga recetat e preferuara të shqiptarëve
5 domate qershi të prerë në feta
2 lugë miell orizi
4 filxhanë lëng pule
2 lugë gjelle gjalpë
3 gota qumësht me yndyrë të ulët
3/4 lugë çaji mustardë
3/4 lugë çaji kripë
1/2 kuti artiçokë
6 copa djathë çedar
Djathë i grirë rreth 10 lugë
3 copa djathë fontina
1 kuti oriz kaf
1/2 lugë çaji piper i zi
Llak gatimi
1.Hiqni raftin e sipërm të furrës dhe mbulojeni me fletë metalike dhe lyejeni me llak gatim. Ngroheni furren në nxehtësi të lartë. 2.Organizoni domatet në feta në raftet e përgatitura me llak gatim. 3.Lërini të piqen 8 – 10 minuta ose derisa domatet të marrin ngjyrë kafe të lehtë. 4.Transferojini domatet në një pjatë dhe lerini menjanë. 5.Kombinoje miellin dhe gjalpin në një tas deri në formën e një paste.Vendosni një tigan të madh në nxehtësi mesatare. 6.Shtoni lëngun e pulës, 2 gota qumësht, kripë dhe mustardë dhe përzijeni fort. Shtoni makaronat në tenxhere dhe lerini të valojnë. 7.Gatuajini 12 minuta ose derisa makaronat të jenë bërë duke i nxitur shpesh. 8.Shtoni1 filxhan qumësht dhe artiçoken dhe gatuajeni 2 minuta. Shtoni pastat e ziera me gjalpë dhe nxiteni vazhdimisht sa të trashet. 9.Hiqeni nga nxehtësia, shtoni djathin çedar, fontina, 6 lugë parmixhano dhe piper. 10.Organizoni fetat e domates të pjekura në krye të makaronave. Shtoni 4 lugë parmixhano. 11.Lereni 2 minuta ose derisa djathi fillon të marrë ngjyrë kafe.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment