Kefiri mund të përmirësojë tolerancën ndaj laktozës tek personat me intolerancë

Për të rriturit që vuajnë nga intoleranca ndaj laktozës, konsumimi i qumështit të fermentuar mund të eliminojë ose të zvogëlojë ndjeshëm simptomat e këtij problemi. Studiuesit besojnë se mikroorganizmat e pranishëm në këtë produkt të fermentuar – i njohur si kefir – përmbajnë enzimën e nevojshme për të tretur laktozën.

Kefiri është një alternativë më pak e njohur dhe disi më e kushtueshme se qumështi i zakonshëm. Ai përmban një sasi të madhe bakteresh të dobishme, të cilat ndihmojnë në shpërbërjen e laktozës në sistemin tretës.

“Kefiri i atribuohet shumë përfitimeve shëndetësore, përfshirë përmirësimin e sistemit imunitar dhe tretjen, veçanërisht në lidhje me tretjen e laktozës,” tha Steven Hertzler, bashkëautor i studimit dhe profesor asistent i dietologjisë mjekësore në Universitetin e Shtetit të Ohajos.

“Ne donim të zbulonim nëse kefiri përmirësonte tretjen e laktozës. Hulumtimi tregoi se po.”

Studimi u botua në një numër të fundit të Journal of the American Dietetic Association. Hertzler e realizoi këtë studim në bashkëpunim me Shannon Clancy, një dietologe klinike në Spitalin e Toledos në Ohio.

Kefiri ka një shije pak të thartë dhe një teksturë të ngjashme me kosin e lëngshëm. Për prodhimin e tij, prodhuesit shtojnë kokrra kefiri – grupe të vogla karbohidratesh të fermentuara që përmbajnë baktere të dobishme – në qumësht, duke e lënë të fermentohet. Pas fermentimit, kokrrat filtrohen, por kulturat e gjalla mbeten në produktin përfundimtar.

Në këtë studim, studiuesit u kërkuan 15 të rriturve të konsumonin pesë lloje të ndryshme ushqimesh: qumësht me 2% yndyrë, kefir natyral, kefir me shije mjedre, kos natyral dhe kos me shije mjedre.

Secili produkt u konsumua pas një agjërimi 12-orësh, dhe pjesëmarrësit iu nënshtruan testeve të frymëmarrjes për të matur nivelet e hidrogjenit çdo orë, për një periudhë prej tetë orësh. Gjithashtu, ata regjistruan çdo simptomë të intolerancës ndaj laktozës për të njëjtën periudhë kohe.

Studime të mëparshme kanë treguar se konsumimi i produkteve të fermentuara të qumështit, si kosi, ndihmon në përmirësimin e tretjes së laktozës.

Pjesëmarrësit në këtë studim raportuan se patën pak ose aspak simptoma të lidhura me intolerancën ndaj laktozës pas konsumimit të kefirit dhe kosit. Simptoma më e zakonshme ishte fryrja e barkut, e cila u ul me më shumë se gjysmën e rasteve pas konsumimit të kefirit, krahasuar me qumështin.

Nivelet e hidrogjenit në frymëmarrje – një tregues i gazrave të tepërta në traktin tretës – ishin gjithashtu dukshëm më të ulëta pas konsumimit të kefirit (si natyral, ashtu edhe me shije) në krahasim me qumështin.

“Fryrja është ankesa më e zakonshme mes personave me intolerancë ndaj laktozës,” tha Hertzler, “dhe nivelet e hidrogjenit në frymëmarrje janë një tregues i gazrave të tepërta në sistemin tretës.”

Dihet tashmë se njerëzit me intolerancë ndaj laktozës mund ta tolerojnë kosin, sepse ai përmban baktere që ndihmojnë në shpërbërjen e laktozës. Megjithatë, ka pasur shumë pak informacion shkencor mbi përfitimet e mundshme të kefirit.

Sipas Hertzler, kefiri mund të jetë një opsion më i mirë se kosi për disa njerëz që kanë vështirësi në tretjen e laktozës, pasi përmban më shumë lloje mikroorganizmash. Si kefiri, ashtu edhe kosi janë burime të mira të kalciumit, kaliumit dhe proteinave, por kefiri përmban një gamë më të gjerë bakteresh të dobishme.

“Të dy produktet ndihmojnë në tretjen e laktozës sepse disa prej baktereve të tyre vdesin në zorrë, duke liruar enzimën që tret laktozën,” tha ai. “Megjithatë, kefiri ka baktere shtesë që mund të kolonizojnë zorrën dhe të ndihmojnë më tej në mbrojtjen e saj nga bakteret e dëmshme.”

Hertzler shprehu dëshirën për të kryer studime të mëtejshme mbi ndikimin e kefirit në shëndetin e përgjithshëm të tretjes.

Lini një koment