Ja receta e ballokumes, traditë e qytetit të Elbasanit
1 kg sheqer (jo i bluar)
1 kg mielli misri i situr
500 gr gjalpë i freskët
8 kokrra vezë
Gjysmë filxhani kafeje me ujë finje (përgatitet përmes hedhjes së dy-tre lugë gjelle nga hiri i zjarrit në një gotë me ujë. Lihet 30 minuta dhe më pas kullohet me kujdes)
1.Në një enë të madhe hidhet sheqeri dhe gjalpi i shkrirë.
2.Përzihet me një luge druri 30 minuta derisa masa të bëhet kremoze.
3.Më pas shtojmë një vezë dhe vijojmë përzierjen. Shtojmë vezën e dytë dhe vijojmë përzierjen me lugë druri, vijojmë po kështu me vezën e tretë dhe me rradhë. 4.Vijojmë pa ndërprerje përzierjen ndërsa shtojmë ujin e finjës (në mungesë të tij shtojmë pak qumësht)
5.Shtoni miellin e misrit me dorë gradualisht duke vijuar pa ndërprerje përzierjen me lugë druri derisa të keni mbaruar gjithë masën e miellit.
6.Trazohet fort me lugë druri që të mos krijohen kokrriza dhe masa të bëhet krejtësisht e njëtrajtshme.
7.Punoni me dorë masën derisa brumi të jetë aq i plotë sa të mos rrafshohet kur e mban në dorë.
8.Brumi ndahet në copa të cilave u jepet forma e rrumbullakët.
9.pas vendosen në një tavë të lyer me gjalpë dhe pudrosur me miell misri.
10.vendosen me një distancë nga njera tjera pasi vëllimi i tyre do rritet gjatë pjekjes.
11.Vendoset në furrë të parangrohur në temperaturën 180-200 gradë. Shijojini!
Ngrohni furrën në 175°C dhe lyeni një tavë pjekjeje (rreth 28×43 cm) me pak vaj. Përzieni mbushjen. Në një tas të madh bashkoni mishin e grirë, vezën, bukën, qepën, domaten, hudhrën, salcën e specit, mustardën, kripën dhe piperin. Përziejini...
Ky topth djathi në formë kungulli është një antipastë argëtuese që mund ta përgatisni për Halloween. Mund të përdorni çdo lloj djathi që preferoni. Përgatit përbërësit. Vendosi të gjithë në tavolinë që t’i kesh gati. Përziej djathërat. Në një...
Këto mini torta me sy qershie janë ëmbëlsira perfekte për t’i dhënë një prekje të frikshme festës suaj të Halloween-it. Të përgatitura me brumë për byrek të gatshëm dhe me mbushje qershie, janë shumë të lehta për t’u bërë,...
Lini një koment