Proshutë e prerë e trashë 6 feta të prera në copa të vogla
2 thelpinj hudhër, të prerë hollë
7 - 8 domate të vogla
4 vezë të mëdha
1/2 filxhan parmixhano
1/2 filxhan gjethe borzilok të copëtuar në copa
Piper i zi
Vaj ulliri
1.Vendosni dy tigan me ujë të ziejnë.
2.Për makaronat, vendosni një tenxhere të madhe me ujë të kripur të paktën 4 litra ujë dhe 2 lugë kripë. Për vezët, mbushni një tenxhere të gjerë ujë të kripur dhe lëreni të ziejë. Shtoni uthull në tenxhere për vezët.
3.Gatuani proshutën, hudhrën dhe domatet ndërsa uji nxehet.
4.Në një tigan të madh në zjarr mesatar gatuani proshutën derisa të skuqet dhe transferojeni në pjatë.
5.Shtoni hudhrën dhe domatet dhe gatuajini duke i trazuar shpesh, për 2 minuta, ose vetëm derisa hudhra të bëhet e artë e zbehtë dhe domatet të zbuten pak. Hiqeni tiganin nga zjarri.
6.Shtoni spagetit në tenxheren e madhe me ujë të valuar dhe gatuajeni për 8 – 9 minuta, ose derisa të bëhen al dente. Hiqni 1 filxhan me ujë nga makaronat dhe ruajeni.
7.Përgatsini vezët ndërsa makaronat gatuhen.
8.Vendosni një tabaka ose pjatë me një peshqir letre. Çani 1 vezë në një tas ose kupë të vogël dhe duke e mbajtur sa më afër sipërfaqes së ujit, hidhni vezën në ujë e nxjerrë nga lëvozhga në ujë.
9.Përsëriteni me vezët e mbetura.
10.Lërini vezët të gatuhen deri sa e bardha e vezës të jetë ngurtësuar dhe e verdha të jetë e lëngshme.
11.Me një lugë të çarë, transferojini vezët në pjatën e veshur me peshqir letre për të kulluar ujin.
12.Vendoseni tiganin me hudhrën dhe domatet në nxehtësi të ulët. Me darë, shtoni spagetit e zier dhe shtoni proshutën e gatuar, parmixhanon, borzilokun, kripën dhe piperin dhe përzijini së bashku.
13.Nëse spagetit janë të thatë, shtoni pak nga uji i rezervuar i makaronave disa lugë në të njëjtën kohë.
14.Për servirje:
15.Ndani spagetit midis 4 pjatave ose tasave të cekët dhe sipër secilit hidhni një vezë të zier.
16.Spërkatini me vaj ulliri dhe me piper nëse dëshironi.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment