Ç’të hedhësh e ç’të mbash: Si të pastrojmë raftin e erëzave të vjetra
Me siguri, po të gërmoni nëpër rafte, edhe ju do të gjeni erëza të cilat, në etiketë shkruajnë se kanë skaduar që në vitin 2017. Cilat erëza duhet t’i hedhim menjëherë dhe cilat mund të vazhdojmë t’i përdorim?
Në fakt, erëzat nuk skadojnë në mënyrë të tillë që i bëjnë njerëzit të sëmuren. Përkundrazi, datat e skadencës janë më tepër si ‘best by’ dhe tregojnë periudhën gjatë së cilës kjo erëz ka vetitë maksimale. Kështu që pyetja në këtë rast është: duhet t’i hedhim apo t’i ruajmë erëzat e vjetra?
Më poshtë do të lexoni për këshillat e ekspertëve
Testoni shijen
Kriteri më i mirë për të përcaktuar nëse një erëz është e përdorshme është shija. Pavarësisht datës së skadencës në paketim, nëse një erëz nuk ju thotë asgjë kur e shijoni ose nuhasni, mos e përdorni.
Me kalimin e kohës erëzat e humbasin fuqinë dhe shijen. Një vazo rigon do të ketë një aromë që s’ngjan me…asgjë.
Merrni në konsideratë llojin e erëzave
Erëzat e thata si rozmarina, majdanozi, borziloku dhe erëzat pluhur si kanella, arrëmyshku dhe shafrani i Indisë, e zbehin aromën e tyre disa muaj deri në një vit pasi i keni blerë. Ju mund ta theksoni shijen e tyre duke i fërkuar mes pëllëmbëve të duarve.
Erëzat e plota si për shembull shkopinjtë e kanellës e ruajnë aromën e tyre deri në 2-3 vjet dhe janë më resitente.
Duke qenë se shumica e markave nuk e shkruajnë datat e skadencës, ju mund ta shkruani vetë duke i ngjitur një copë letre.
Vlerësoni arsyet e përdorimi të erëzave
Nëse i përdorni ato për përfitime shëndetësore si për shembull kanellën për rregullimin e sheqerit në gjak apo shafranin e Indisë për vetitë anti-inflamatore, ju këshillohet t’i blini çdo 6 muaj.
Kontrolloni ngjyrën
Në fakt është e vështirë ta përcaktosh cilësinë e një erëze duke u nisur nga ngjyra, pasi ato nuk e ndryshojnë ngjyrën në mënyrë dramatike, por ka disa erëza si p.sh farat e specit të cilat zbehen me kalimin e kohës dhe është më mirë t’i hidhni ato.
Si të përmirësoni jetëgjatësinë e erëzave
Do të ishte e mira t’i ruanit në frigorifer dhe jo në thellësinë e rafteve. Nëse i mbani në mënyrë të organizuar dhe para syve, do t’i përdorni më shpesh.
Gjithashtu nuk këshillohet t’i ruani pranë sobës pasi nxehtësia e saj i dëmton.
Mos i ekspozoni ndaj dritës së drejpërdrejtë të diellit dhe mos i blini në sasi të mëdha në mënyrë që t’i përdorni sa më të freskëta.
E ke tepruar me kripën në supë, gjellë apo salcë? Mos u shqetëso, ka zgjidhje: 1️⃣ Shto një patate – Qëroje dhe hidhe në gatim. Ajo thith një pjesë të kripës. Hiqe përpara se ta shërbesh. 2️⃣ Shto pak...
Nëse do të shtrydhësh limonin dhe s’dëshiron të humbasësh asnjë pikë: 1️⃣ Rrotulloje mbi tavolinë duke e shtypur lehtë me pëllëmbën e dorës – kjo zbut fibrat dhe e ndihmon të lëshojë më shumë lëng. 2️⃣ Vendose në mikrovalë...
Për të rriturit që vuajnë nga intoleranca ndaj laktozës, konsumimi i qumështit të fermentuar mund të eliminojë ose të zvogëlojë ndjeshëm simptomat e këtij problemi. Studiuesit besojnë se mikroorganizmat e pranishëm në këtë produkt të fermentuar – i njohur...
Lini një koment