Buka e Pashkës. Receta hap pas hapi e përgatitur në shtëpi
E shpjeguar hap pas hapi, do ta keni shumë të lehtë të përgatisni në shtëpi një prej recetave më tipike të Pashkëve me shije të ëmbël, e pjekur në furrë dhe perfekte për të zbukuruar tryezën e kësaj feste. Le të fillojmë me përbërësit:
380 gr miell
200 gr sheqer
150 gr bajame të cilave ua keni hequr cipën
100 gr lëkurë portokalli
100 gr gjalpë
100 gr sheqer në copëza
100 gr portokall i sheqerosur
3 vezë
1 portokall
1 limon
1 gotë qumësht
1 gotë liker bajamesh
1 bustinë maja pluhur
Kripë
Përgatisni brumin. Thyeni vezët dhe ndajini të bardhat nga të verdhat. Vendosni gjalpin e prerë në copa në një enë dhe punojeni me mikser elektrik. Shtoni më pas të verdhat një nga një dhe vazhdoni rrahjen, më pas shtoni sheqerin gradualisht. Punojeni mirë përzierjen derisa të përftoni një masë shkumoze dhe të kthjellët. Prisni në kubikë të vegjël lëkurën e portokallit të sheqerosur, vendoseni në një pjatë, spërkateni me miell dhe kalojeni në një sitë më pas për t’i hequr miellin e tepërt. Shtojeni tek masa bashkë me lëkurën e grirë të portokallit, bajamet e grira dhe likerin.
Përgatisni bukën e ëmbël. Sitni miellin e mbetur me majanë në një tas. Hidheni pak nga pak te përzierja duke përzier vazhdimisht; më pas shtoni qumështin duke e hedhur ngadalë. Punojeni disa minuta brumin me mikser elektrik derisa të jetë kremoz dhe homogjen. Rrihni mirë të bardhat e vezëve të lëna mënjanë me pak kripë. Shtojini tek përzierja pak nga pak duke i përzier me një spatul me lëvizje poshtë-lart.
Dekoroni sipërfaqen. Hidheni përbërjen tek forma duke e përhapur në mënyrë uniforme. Niveloni sipërfaqen me një sptaul të lagur dhe goditeni në planin e punës lehtë, për të eliminuar ndonjë boshllëk ajri. Spërkateni sipërfaqen me bajamet e mbetura dhe sheqerin në copëza, më pas piqeni në furrë të ngrohur në 170 gradë për gati 1 orë.
Bëni provën e pjekjes. Fusni një kunjë dhëmbësh në qendër të bukës. Nëse kunja del e thatë, atëherë buka është pjekur.
Fasulet janë një ushqim i shëndetshëm dhe i shijshëm, por koha e gjatë e gatimit mund të jetë sfiduese, sidomos kur nxitoni. Fatmirësisht, ka një truk të thjeshtë që do t’ju ndihmojë të kurseni kohë! Nëse keni harruar t’i...
Përzierja e përbërësve Në një tas të madh, përziejmë mishin e grirë me karrotën, qepën, hudhrën, majdanozin dhe bukën e thërrmuar. Shtojmë vezën dhe erëzat sipas shijes dhe i përziejmë mirë derisa të bashkohen. Formimi i qofteve Formojmë qoftet...
Në një tas, përziejmë majanë me ujin e vakët dhe sheqerin. E lëmë të qëndrojë për 10 minuta derisa të krijohen flluska. Shtojmë miellin, kripën dhe vajin. E punojmë brumin derisa të bëhet elastik. E mbulojmë dhe e lëmë...
Lini një koment