Nëse nuk e ruani orizin e mbetur siç duhet, mund të përfundoni shumë sëmurë
Nëse orizi është pjesë e rregullt e përgatitjes së vakteve tuaja dhe shpesh ju mbetet, duhet të ndiqni disa rregulla për sigurinë ushqimore në mënyrë që të mos toksikoheni. Ringrohja e orizit mund t’ju çojë në helmim nëse nuk jeni të kujdesshëm pas gatimit, këshillon ‘U.K.’s National Health Service’.
Pra, problemi nuk ka të bëjë me ringrohjen e orizit, por me mënyrën se si e trajtoni atë. Pasi ta gatuani, nuk duhet ta lini për më shumë se një orë në temperaturën e dhomës. Orizi i pagatuar mund të përmbajë spore të Bacillus cereus, një bakter që mund të shkaktojë helmim nga ushqimi.
Ky bakter mund të mbijetojë edhe pasi orizi të jetë zier dhe sa më shumë të lihet në temperaturën e dhomës, aq më i madh është shansi që bakteret të shumohen dhe të toksikojnë potencialisht këtë produkt. Nëse ato formohen dhe ju e hani orizin më vonë, mund të përfundoni me të vjella dhe diarre.
Për fat të mirë, është mjaft e thjeshtë të shmangni rrezikun.
Opsioni 1: Gatuani aq oriz sa ç’po planifikoni të hani dhe shërbejeni menjëherë.
Opsioni 2: Nëse po e përgatisni orizin për ta ngrënë më vonë, hidheni sa më shpejt pasi të jetë ftohur. Mos e ruani më gjatë se një orë.
Nëse e ruani në frigorifer, orizi duhet konsumuar deri të nesërmen. Në rast se ringrohni, sigurohuni ta ringrohni në avull. Përveç kësaj, nuk duhet ta ringrohni orizin më shumë se njëherë.
Kurë natyrale për pastrimin e enëve të gjakut me limon, hudhër dhe ujë. Kjo përgatitje ka për qëllim të ndihmojë në përmirësimin e qarkullimit të gjakut dhe shëndetit të përgjithshëm kardiovaskular. Përgatitja: 1. Kombinoni 4 limona (me gjithë lëkurë,...
A ndiheni shpesh të lodhur gjatë ditës? Për t’u ndier energjikë dhe produktivë, nuk keni nevojë për kafe ose pije energjike. Duke bërë disa ndryshime të vogla në rutinën tuaj të përditshme, mund të rrisni energjinë natyralisht dhe të...
Duke jetuar në një botë plot me ushqime të shpejta dhe tundime të përditshme, ndonjëherë të ushqyerit shëndetshëm mund të duket e vështirë. Megjithatë, me disa ndryshime të vogla në rutinën tuaj, mund të përmirësoni ushqyerjen pa sakrifikuar shijen...
Lini një koment