Vendosni një pjatë të vogël në ngrirje. Hidhni mollën e copëtuar dhe sheqerin e grirë në një tenxhere të madhe së bashku me 350 ml ujë dhe lërini të ziejnë, duke e trazuar për të tretur sheqerin.
Gatuani butësisht, duke e përzier rregullisht, për 30 minuta derisa mollët të jenë tretur.
Hidhni lëngun e limonit, shtoni shkopin e kanellës dhe ziejini lehtë për 2-3 minuta të tjera derisa masa të jetë e trashë dhe me shkëlqim.
Hiqeni pjatën e vogël nga ngrirja dhe hidhni pak nga përzierja mbi të. Lëreni për disa sekonda – duhet të jetë e fortë. Nëse është ende pak e lëngshme, vendoseni tiganin në zjarr dhe ziejini për 10-15 minuta të tjera. Vendoseni përsëri pjatën në frigorifer dhe provojeni përsëri, tani duhet të jetë gati.
Ndajeni mes kavanozëve të pastër e të sterilizuar dhe mbyllini me vakum. Ruhet për tre muaj në një vend të freskët dhe të thatë. Pasi të hapet, ftohet dhe përdoret brenda një muaji.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Komento