Sheqer kaf apo i bardhë? Ja cilat janë dallimet mes tyre
Sheqeri kaf është një produkt ekstrakt i kallam sheqerit, nga ngjyra e artë dhe shija më pak e ëmbël se sheqeri i bardhë i rafinuar.
Shumë njerëz e zgjedhin për përdorim të përditshëm pasi konsiderohet më natyrale dhe me shumë vlera, por nuk është ekzaktësisht kështu. Sheqeri i errët, i përpunuar ose jo, nuk është më i shëndetshëm se sheqeri i bardhë.
Ndryshimet mes sheqerit të bardhë dhe atij kaf
-Të dy produktet lindin nga përpunimi i bimëve të ndryshme.
-Sheqeri i bardhë derivon nga përpunimi i panxharit të sheqerit, ndërsa ai kaf nga kallam sheqeri. Ekziston edhe sheqeri i bardhë i derivuar nga sheqeri kaf që purifikohet.
I bardhë apo kaf, sheqeri është gjithmonë i përbërë nga sakaroza, e cila ka brenda dy lloje sheqeri; fruktozën dhe glukozën.
Ndërsa sheqeri i bardhë kalon në një sërë proceses para se të bëhet i pastër dhe më i imët, ai kaf është më natyral. Mes sheqerit të bardhë dhe atij kaf të papërpunuar nuk ekzistojnë ndryshime të veçanta nga pikëpamja nutricionale.
Sheqeri kaf integral në të vërtetë është më natyral dhe si rrjedhojë dhe më e shëndetshme.
–Sheqeri i karamelizuar
Lexoni gjithmonë etiketat kur blini sheqer kaf. Në një produkt të mirë nuk duhet të ketë gjurmë të E150c një ngjyrues sintetik që i bën kokrrat më të errëta, të ngjashëm me sheqerin integral kaf. Bëhet fjalë për një produkt të përpunuar me produkte kimike për ta bërë të ngjajë sa më shumë me origjinalin.
–Mineralet
Sheqeri i papërpunuar dhe ai kaf përmbajnë më shumë minerale se sheqeri i bardhë, por mineralet janë aty si pasojë e melasës. Sheqeri kaf mund t’ju ofrojë pak kalcium, kalium, hekur dhe magnez, por sasitë janë shumë të vogla për të gjeneruar ndonjë përfitim shëndetësor.
Në një lugë çaji me sheqer kaf gjenden 0.02 miligram hekur, një sasi aspak domethënëse në nevojën ditore prej 8 miligramësh për meshkujt dhe 18 miligramësh për femrat në moshën e pjekurisë.
Në krahasim me sheqerin me ngjyrë kafe që në vetvete është thjesht sheqer i bardhë i ngjyrosur me melasë, sheqeri i papërpunuar ose i përpunuar pjesërisht është kokërrmadh dhe krokant. Ai ka një ngjyrë kafe të çelët dhe prodhohet nga kristalet e para që dalin gjatë përpunimit të lëngjeve të kallam sheqerit.
Stresi është një pjesë e pandashme e jetës së përditshme, por kur nuk menaxhohet siç duhet, mund të ndikojë negativisht në shëndetin tuaj fizik dhe mendor. Në këtë artikull, do të zbuloni disa mënyra praktike për të menaxhuar stresin...
Fryrja e stomakut është një problem i zakonshëm që prek shumë njerëz dhe shpesh lidhet me zakone të përditshme ushqimi apo mënyrën e jetesës. Nëse dëshironi të ndiheni më rehat dhe të përmirësoni tretjen tuaj, këto këshilla mund t’ju...
Gjumi cilësor është thelbësor për shëndetin fizik dhe mendor, por shumë prej nesh vuajnë nga mungesa e tij. Në këtë artikull, do të gjeni disa këshilla të thjeshta që mund t’i zbatoni për të përmirësuar gjumin tuaj dhe për...
Lini një koment