125 gr gjalpë (të jetë i butë në temperaturë ambienti)
300 ml qumësht (të jetë i butë në temperaturë ambienti)
3 kokrra vezë
50 ml ujë
30 gr ullinj të zinj
1 spec (i prerë në formë rrethore)
Salmon i tymosur
1 kokërr qepë e kuqe
50-60 gr kërpudha
100 gr domate qershi
Djathë kaçkavall (i grirë)
Arrëmyshk
1 karrotë
Kripë, Piper
Majdanoz
1 kungull
1.Në një enë hedhim miellin, kripën, gjalpin.
2.Me majat e gishtave përziejmë gjalpin me miellin derisa përbërja e miellit me gjalpin të bëhet si rëra.
3.E fërkojmë përbërjen paksa mes duarve. Ky proces nuk duhet të zgjas gjatë.
4.E hapim miellin dhe hedhim ujin në mes.
5.Shtojmë dhe të verdhen e vezës dhe e ngjeshim brumin shpejt në mënyrë që të gjithë përbërësit të përzihen mirë dhe brumi duhet të jetë homogjen.
6.Në tavolinën e punës shtrojmë letër kuzhine, hedhim pak miell dhe fillojmë të hapim brumin duke bërë kujdes çarjet që mund të krijohen anash.
7.E vendosim me gjithë letër mbi tavë dhe e shpojmë lehtë me pirun.
8.Në mungesë të letrës së kuzhinës, lyejmë tavën me gjalpë për të evituar ngjitjen.
9.Brumi i tepërt që del sipër bordit të tavës mund të pritet me thikë.
10.Vendosim tavën në frigorifer dhe vazhdojmë me përgatitjet e perimeve.
11.Pasi i kemi larë, presim perimet në formë kubike dhe shtojmë pak vaj ulliri, pak majdanoz dhe pak kripë.I vendosim në zjarr të ngadaltë.
12.Shtojmë dhe kërpudhat së bashku me pak gjalpë.
13.Në një enë qelqi hedhim tre vezë dhe i rrahim me pirun, shtojmë pak pana dhe pak qumësht (në mungese të panës shtoni vetëm qumësht. Masat e kremit të qumështit, duhet pak a shumë, aq sa të mbulojë perimet në tavë).
14.Ndërkohë furrën e ndezim në temperaturën 180 gradë. Nxjerrim tavën ku hapëm brumin nga frigoriferi.
15.Hedhim pak djathë të grirë kaçkavall, pastaj shtrojmë perimet.
16.Hedhim kremin e përgatitur, disa domate qershi, përsëri pak arrë moskat, vendosim sipër salmonin e tymosur dhe e vendosim në furrë 180 gradë përreth 50 – 60 min.
17.Pasi është pjekur, e lemë të ftohet dhe e shërbejmë në copa.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment