Sugjerojmë:

Tortë me karota dhe arra

Veshtiresia
Mesatare
Koha gatimit
1 ore
Sugjerohet për:
10 persona
Kalori:
680
230 ml vaj vegjetal, plus shtesë për tavën
100 gr kos natyral
4 vezë të mëdha
1½ lugë ekstrakt vanilje
½ portokalli, lëkura e grirë
265 gr miell që fryhet vetë
335 g sheqer kaf i imët
2½ lugë kanellë të bluar
¼ arrë moskat, e grirë hollë
265 gr karota (rreth 3), të grira
100 gr rrush të thatë
100 gr arra të grira trashë
Për kremin
100 g gjalpë pak të kripur, i zbutur
300 gr sheqer pluhur
100 g krem djathi

Ngrohni furrën në 180C. Lyeni me vaj dhe shtroni bazat dhe anët e dy formateve të kekut 20 cm me letër pjekjeje. Rrihni në një enë vajin, kosin, vezët, vaniljen dhe lëkurëne portokallit. Përzieni miellin, sheqerin, kanellën dhe arrën moskat me pak kripë në një tas. Shtrydhni çdo topth sheqeri nëpër gishta, duke tundur tasin disa herë për t’i nxjerrë kokrrat në sipërfaqe.

Shtoni përbërësit e lagësht në të thatë, së bashku me karotat, rrushin e thatë dhe gjysmën e arrave. Përziejini mirë që të bashkohen dhe më pas ndajini mes dy formave.

Piqini për 25-30 minuta ose derisa një kruajtëse dhëmbësh e futur në qendër të tortës të dalë e pastër. Nëse kunja del jo e pastër, kthejeni në furrë për 5 minuta, pastaj kontrolloni përsëri. Lëreni të ftohet në tavë.

Për të bërë kremin, rrihni gjalpin dhe sheqerin së bashku derisa të jenë një masë homogjene. Shtoni gjysmën  e kremit të djathit dhe rrihni përsëri, më pas shtoni pjesën tjetër (duke e shtuar pak nga pak parandaloni që kremi të çahet). Hiqni bazat nga tavat dhe bëjini sanduiç së bashku me gjysmën e kremit. Hidhni sipër kremin e mbetur dhe shpërndani me arrat e mbetura. Ruhet në frigorifer deri në pesë ditë. Hahet më së miri në temperaturën e dhomës.

Komento