Paçe e Dibrës, si nga dora e gjyshes
Miellin e misrit e skuqim me gjalpë derisa të marrë ngjyrë kafe të çelur, më pas e shuajmë me lëng mishi dhe e përziejmë që të mos krijohen kokrriza. E lemë të ziejë për 10-15 minuta duke përgatitur një...
Në tenxheren e vogël, bashkoni së bashku sheqerin, ujin dhe shtrydhni lëngun e limonit. Vendoseni në sobë mbi nxehtësinë mesatare të lartë.
Lëreni të ziejë, më pas ulni menjëherë zjarrin dhe lëreni të ziejë për jo më shumë se 10 minuta. Vendosni një kohëmatës! Sherbeti do të trashet pak dhe do të ketë një konsistencë të ngjashme me shurupin e petullave. Nëse zihet për më gjatë mund të trashet shumë dhe të bëhet si karamele dhe të mos derdhet. Përzieni vaniljen.
Transferojeni në një tas të madh dhe lëreni të ftohet në temperaturën e dhomës.
Në një tas të vogël përzieni miellin dhe kripën. Lereni mënjanë.
Në një tenxhere të mesme mbi nxehtësinë mesatare-të lartë, bashkoni ujin dhe gjalpin. Lëreni të vlojë.
Shtoni menjëherë përzierjen e miellit duke e trazuar vazhdimisht me një spatul ose lugë druri derisa brumi të bashkohet mirë në një masë dhe të tërhiqet pastër nga anët e tavës. Hidheni në një pjatë, mbulojeni me mbështjellës plastik dhe lëreni të ftohet pak derisa të mos jetë më e nxehtë; 15 deri në 20 minuta. Është në rregull nëse është ende pak e ngrohtë.
Transferoni brumin në një mikser të pajisur me shtojcën e lopatës (ose një tas dhe lugë). Me mikserin të ndezur me shpejtësi mesatare, hidhni vezët një nga një, duke i rrahur mirë pas çdo shtimi. Sigurohuni që çdo vezë të jetë e përfshirë përpara se të shtoni vezën tjetër. Shtoni vanilje.
Transferoni brumin në një qese pastiçerie të pajisur me një majë ylli të mesëm ose të madh; ideale një me 16 pika. Sa më shumë të jenë pikat e majës, aq më shumë brazda do të ketë skuqja.
Në një tigan (sa më i madh të jetë, aq më shpejt do të përfundoni), derdhni vaj aq sa të mbushet 2,5 cm e lartë. Ngrohni vajin në nxehtësi mesatare. Mos e lini të nxehet shumë, përndryshe struktura do të prishet.
Sapo vaji të arrijë temperaturën e duhur, filloni ta vendosni brumin nga 6 cm, duke e prerë me gërshërë. (Këshillë: Lyejeni majat e gërshërëve në vaj). Mos e mbipopulloni tiganin pasi skuqjet do të zgjerohen shumë.
Ende në zjarr mesatar, skuqni tollumbat, duke i kthyer herë pas here, deri në një ngjyrë kafe të thellë të artë. Sa më gjatë t’i skuqni, aq më krokante do të jenë nga jashtë, kështu që jini të durueshëm me to. Përsëriteni me grupin e dytë, por hiqeni tiganin nga zjarri dhe lëreni që temperatura e vajit të bjerë përsëri në shumë të ngrohtë, përpara se të vendosni pjesën tjetër.
Transferoni tollumbat që të kullojnë në disa letra kuzhine për disa minuta. Më pas, ndërsa janë ende të nxehta, zhytini në sherbetin e ftohur, duke i hedhur dhe kthyer për t’u siguruar që të jenë lyer mirë. Transferojini në një sitë që është vendosur mbi një tas dhe lëreni shurupin e tepërt të pikojë.
I rregullojmë në një pjatë servirjeje dhe sipas dëshirës i spërkasim me fëstëkë.
Miellin e misrit e skuqim me gjalpë derisa të marrë ngjyrë kafe të çelur, më pas e shuajmë me lëng mishi dhe e përziejmë që të mos krijohen kokrriza. E lemë të ziejë për 10-15 minuta duke përgatitur një...
Në një tas të madh shtoni gjalpin, sheqerin dhe lëkurën e limonit. I rrihni fort me një mikser elektrik. Më pas shtoni të verdhët e vezëve, kripën dhe ekstraktin e vaniljes. Pasi i keni trazuar mirë shtoni bajamet e...
Marrim miellin, vezët, kosin, vajin dhe lëngun e limonit dhe zëmë brumin jo shumë të fortë. Pasi e zëmë brumin e lëmë të qetësohet për gati një orë dhe më pas e ndajmë në 4 pjesë të barabarta. Secilën...
© 2024, Neps | All rights reserved | Design by Neps.al
Komento