Brumë ëmbëlsirash të gatshme me gjalpë, 2 x 320 gr
100 gr sheqer krem
Maskarpone 750 gr
600 ml krem ëmbëlsirash
2 lugë ekstrakt vanilje
200 gr mjedër
6 nektarina ose pjeshkë
4 fruta pasioni
200 gr manaferra
1 mango e madhe
Nenexhik
Nxehni furrën në 200C. Mbulojeni një tepsi me letër pergamene dhe hidhni sipër pak brumë dhe sheqer dhe mbulojeni me letër pergamene. Sipër vendosni një tjetër tepsi dhe bëni të njëjtën gjë sërish. Futeni të piqet për 30 minuta, pastaj kontrolloni nëse është pjekur. Pasi të kenë dalë nga furra, prisni skajet me një thikë të madhe dhe të mprehtë dhe lëreni të ftohet. Përzjeni butësisht mascarpone, krem, vanilje dhe sheqerin dhe pastaj transferojeni gjysmën në një qese tubesh të disponueshme të pajisur me një grykë të rrumbullakët 1.5 cm. Njërën nga tartat lyejeni me kremin e krijuar dhe sipër hidhni copat e frutave sipas dëshirës. Sipër saj vendosni pjesën tjetër të tartës dhe bëni sërish të njëjtën gjë. Frutat sipër mund t’i pudrosni pak me sheqer pluhur dhe dhe gjethe nenexhiku. Shërbejeni brenda 1 ore ose futeni në frigorifer.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Komento