Si të pëgatisni një sallatë verore me oktapod dhe patate
1 oktapod (1 kg)
4 patate
1 gjethe dafine
1/2 kokrre qepë
1 fije selino
1 karotë
1 lugë uthull
3 lugë vaj ulliri
Kripë
Majdanoz
1.Vini në zjarr një enë plot me ujë. Shtoni gjethen e dafinës, një lugë uthull dhe perimet.
2.Eleminoni pjesët e brendshme të oktapodit, sytë dhe sqepin.
3.Lajeni mirë dhe mbështeteni në një mbajtëse druri dhe rriheni pak me rrahësin e mishit.
4.Kur uji të jetë zier, zhytini tentakulat të oktapodit 3-4 herë derisa të jenë përdredhur.
5.Pastaj fusni të gjithë oktapodin në ujë dhe lëreni të gatuhet për 40 minuta në flakë të ulët. Pasi të mbarojë gatimin, kullojeni dhe prijeni në copa.
6.Gjatë gatimit të oktapodit lajini mirë patatet dhe ziejini me lëkurë për 30 minuta.
7.Kullojini dhe lërini të ftohen, më pas qërojini dhe prijini në kube.
8.Vendosni oktapodin dhe patatet në një tas të posaçëm, hidhni 2 lugë vaj ulliri dhe majdanoz të freskët të grirë.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment