Nga
">Vangelis Zoga6 Tetor, 2020 Lexoje për 1 minutë
Rizoto me 3 lloje kërpudhash
200 gr oriz Arborio
550 ml lëng pule
50 gr kërpudha champinion
50 gr kërpudha shimeji
50 gr kërpudha porcini
50 gr gjalpë
40 gr qepë e grirë
60 gr djathë parmixhano
2 gjethe dafine
20 ml verë e bardhë
Kripë dhe piper për shije
Në një tigan hidhni gjysmën e gjalpit dhe shtoni qepën të skuqet pak. Shtoni kripë,piper, gjethet e dafinës dhe të gjitha kërpudhat të skuqen. Kur të fillojnë të marrin pak ngjyrë shtoni orizin dhe përzijeni vazhdimisht deri sat ë marrë pak ngjyrë. Shtoni verën dhe lërëni deri sa të largohet plotësisht. Pasi vera është tharë shtoni lëngun e pulës (vetëm gjysmën) dhe pak më vonë kur të ketë avulluar shtoni gjysmën tjetër. Vazhdoni ta përzieni deri sa lëngjet të jenë tharë, port ë mbetet orizi pak i lagësht. Hiqeni orizin nga zjarri, shtoni pjesën tjetër të gjalpit dhe djathin parmixhano dhe përzijeni deri sa të jetë bërë masa homogjene.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment