250 gr kungull i njomë, 140 gr i grirë në rende, pjesa tjetër e prerë në kubikë
175 gr oriz rizoto
lëvore dhe lëngu i 1 limoni
1,2l lëng perimesh (ose pule), të mbajtur të nxehtë në zjarr të ulët
25 gr parmixhiano i grirë në rende
2 lugë mascarpone
spërkatje me vaj ulliri
1 lugë gjelle me stika pishe të thekura
Shkrini gjysmën e gjalpit në një tigan, shtoni qepën dhe skuqeni butësisht derisa të zbutet. I përziejmë kungujt e grirë dhe orizin, rrisim zjarrin dhe gatuajmë duke i trazuar për 1-2 minuta.
Shtoni lëngun e limonit dhe një lugë lëngu të nxehtë dhe shpërndajeni në zjarr mesatar-të lartë duke e përzier vazhdimisht. Kur lëngu të jetë përthithur, shtoni një lugë tjetër lëng. Vazhdoni të gatuani kështu për 20-25 minuta derisa orizi të jetë thjesht i butë dhe kremoz. Përzieni parmixhianon, maskarponen dhe pak erëza, mbulojeni me kapak dhe lëreni mënjanë për 5 minuta ndërsa gatuani kungujt e njomë të mbetur.
Ngrohni gjalpin e mbetur dhe pak vaj në një tigan të vogël. Shtoni kungujt e prerë në kubikë dhe skuqini në zjarr të fortë për 2-3 minuta derisa të marrin ngjyrë të artë dhe thjesht të zbuten. Ndani rizoton midis tasave ose pjatave të cekëta, më pas hidhini sipër kunguj të vegjël të prerë në kubikë dhe lëngun me gjalpë, stikat e pishës dhe pak lëkurë limoni të grirë.
Një recetë shumë ushqyese për fëmijët 4-5 vjeç: pa sheqer të shtuar, të pasura me fibra, antioksidantë dhe shije që i pëlqen edhe mëngjesit më kapriçioz. Udhëzime: 1. Piqni pataten e ëmbël derisa të zbutet (në furrë për rreth...
Në disa fshatra të vegjël arbëreshë në Sila të Kalabrisë, ka një recetë që prej gjashtë shekujsh nuk është shkruar kurrë në italisht. Nuk ka as libra gatimi, as video në internet. Ka vetëm fjalë të pëshpëritura në arbërisht,...
Shumë prej nesh e kemi provuar atë momentin e këndshëm në fund të një vakti në një restorant kinez, kur na shërbehet një biskotë krokante që fsheh brenda një copëz letre me një “parashikim”, mesazh apo disa numra me...
Komento