100 g yndyrë rose ose pate (për një shije luksoze), ose 100 ml vaj ulliri
2 lugë gjelle miell
Kripë cilësore, për të shërbyer
Vendosni në furrë një tavë pjekjeje (një e madhe sa për të marrë patatet në një shtresë të vetme) dhe ngrohni furrën në 200C.
Qëroni 1 kg patate dhe prisni secilën në 4 pjesë të barabarta nëse janë mesatare, 2-3 nëse janë më të vogla.
Hidhini patatet në një tenxhere të madhe dhe mbusheni me ujë aq sa mezi i mbulon.
Shtoni kripë, më pas prisni që uji të vlojë. Sapo uji të arrijë një valë të plotë, ulni zjarrin, vendosni kohëmatësin dhe ziejini patatet të pambuluara, për 2 minuta.
Ndërkohë, vendosni 100 gr yndyrë rose ose pate ose 100 ml vaj ulliri në tavën e nxehtë dhe ngroheni në furrë për disa minuta, që të jetë vërtet e nxehtë.
Kullojini patatet në një kullesë dhe më pas tundeni kullesë përpara dhe mbrapa disa herë për të zbutur pjesën e jashtme.
I spërkasim me 2 lugë gjelle miell dhe i japim një tundje tjetër në mënyrë që të jenë të veshura në mënyrë të barabartë me miell.
Hidhini me kujdes patatet në yndyrën e nxehtë, më pas kthejini dhe rrotullojini përreth në mënyrë që të jenë të veshura gjithandej.
Përhapini ato në një shtresë të vetme duke u siguruar që të kenë mjaft vend.
Pjekim patatet për 15 minuta, më pas i nxjerrim nga furra dhe i kthejmë nga ana tjetër.
I pjekim edhe 15 minuta të tjera dhe i kthejmë sërish. I vendosim përsëri në furrë për 10-20 minuta të tjera, ose sado kohë të duhet për t’i bërë ato vërtet të arta dhe krokante.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Komento