Ngrohni grilën e furrës në nivelin më të lartë dhe vendosni një tigan të madh me ujë të kripur të ziejë. Lani preshin, hiqni dhe hidhni shtresat e jashtme dhe shtojeni në tigan. Gatuajeni për 2 minuta derisa të fillojë të zbutet, më pas transferojeni menjëherë në një enë me ujë të ftohtë. Pasi të jetë ftohur, kullojeni, thajeni dhe priteni për së gjati, vendoseni në një tepsi, me anën e prerë poshtë dhe lyejeni me 2 lugë gjelle vaj.
Hidhni hudhrat dhe açuget në një procesor ushqimi për të formuar një pastë. Me motorin në punë, shtoni mustardën, 2 lugë lëng limoni, të verdhat e vezëve dhe pak erëza, më pas shtoni gradualisht pjesën tjetër të vajit, pikë-pikë, derisa salca të trashet. Përzieni parmixhianon, provojeni për erëza dhe shtoni më shumë lëng limoni, nëse dëshironi. Ndani salcën midis dy tasave. Shtoni ujë në një tas derisa të bëhet një konsistencë e lëngshme. Mbajeni tasin tjetër në frigorifer për një ditë tjetër – funksionon mirë me mish qengji të pjekur ose në sanduiçe. Ruhet ne frigorifer per 2 dite.
Piqeni preshin në skarë për 5 minuta derisa të nisë të nxihet, më pas vendoseni në një pjatë servirjeje, shpërndani mbi të lajthitë dhe majdanozin dhe spërkatini me salcën e açugeve.
Fillimisht, marinojmë salmonin duke e lyer me vaj ulliri, kripë dhe piper. Lëreni mënjanë për 10 minuta. Në një tigan të madh, skuqim filetën e salmonit në zjarr mesatar për 3-4 minuta nga secila anë, derisa të marrë ngjyrë...
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Komento