Plot vitamina! Këto janë vlerat ushqyese të patates

Patatet janë një ushqim shumë i zakonshëm në dietat e shumicës së Evropianëve, por mbase nganjëherë kontributi ushqyes i tyre është anashkaluar.

Kur zihen ose piqen, patatet janë një ushqim praktikisht pa yndyrë. Lënda ushqyese kryesore që siguron energji në patate është karbohidrati, në formën e niseshtës. Karbohidratet janë burimi kryesor i energjisë për trupin dhe duhet të furnizojnë të paktën gjysmën e kalorive tuaja për ditën.

Avantazhi i marrjes së karbohidrateve nga patatet është se do të merrni gjithashtu një sasi të konsiderueshme të mikronutrientëve të caktuar.

Patatet janë një burim i fibrave, i cili kontribuon në ndjenjën e plotësisë dhe mbështet funksionet e shëndetshme të tretjes.

Disa njerëz shijojnë shijen më të fortë të ngrënies së patateve të gatuara me lëkurë në dhe në këtë formë ato përmbajnë edhe më shumë fibra. Sidoqoftë, duhet pasur kujdes që të mos hanë lëkurë të zbardhur ose të shënjuar.

Patatet janë një burim i qëndrueshëm dhe i besueshëm i vitaminës C, një patate e zier mesatare (180 g) përmban rreth 10 mg, që është rreth një e teta e kërkesës së të rriturve.

Patatet e reja përmbajnë rreth dyfish të këtij niveli, kështu që një shërbim tipik përmban rreth një të katërtën e kërkesës për të rritur për vitaminë C.

Ekzistojnë disa vitamina të ndryshme të grupit B dhe patatet janë një burim i disa prej këtyre. Në 180 gr patate përmban më shumë se një të gjashtën e kërkesave ditore të të rriturve për vitaminat B1, B6 dhe folate. Këto vitamina të grupit B kanë shumë funksione në trup, përfshirë këtu edhe përbërësit thelbësorë në metabolizmin e karbohidrateve për të siguruar energji, dhe mbajtjen e një sistemi të shëndetshëm, të lëkurës dhe nervave. Folata është e nevojshme për rritjen dhe zhvillimin e qelizave, kjo është arsyeja pse sigurimi i marrjes adekuate para dhe gjatë shtatëzanisë është veçanërisht i rëndësishëm. Folati është gjithashtu thelbësor për prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut.

Patatet janë një burim i rëndësishëm i kaliumit mineral, dhe gjithashtu përmbajnë sasi të vogla të magnezit dhe hekurit.

Patatet natyrisht nuk përmbajnë natrium (i cili së bashku me klorurin formon kripë).

Për ata që janë duke u përpjekur të humbin peshë ose të shmangin shtimin në peshë, patatet mund të luajnë një rol të dobishëm.

Një shërbim mesatar i patateve të ziera, të qëruara (180 g) përmban rreth 140 kalori, që është shumë më pak se përmbajtja e energjisë në të njëjtën sasi makaronash të ziera (286 kalori) ose oriz të zier (248 kalori).

Patatet janë pa gluten dhe për këtë arsye mund të konsumohen lirshëm nga njerëz që kanë nevojë të shmangin gluten, ose mund të kenë shqetësime të tjera në lidhje me konsumimin e grurit.

Lini një koment