Këto bimë i njohim si perime, por në të vërtetë janë fruta!

Mendoni se dini të dalloni një frut nga një perime? Mendohuni  edhe një herë…

Në botën e ushqimit, ka shumë bimë që shumica e njerëzve i konsiderojnë perimet, por që janë në të vërtetë fruta nga ana botanike.

Shembulli më i famshëm është ndoshta domatja. Statusi i tij si një frut apo perime ishte aq i diskutueshëm sa që në 1893 Gjykata Supreme duhej të peshonte dhe zgjidhte një herë e përgjithmonë çështjen.

Pra, frutat nuk janë pjesë e bimës në vetvete, por një pjesë riprodhuese që rritet nga bima. “Gjëja që prodhon një bimë domate nuk është një pjesë e bimës në vetvete, më shumë se veza që krijon një pulë është pjesë e pulës,” thuhet në fjalor. Kur hamë perime, nga ana tjetër, ne jemi duke ngrënë vetë bimën ose disa pjesë të saj, si rrënjët ose gjethet.

Domatet janë larg nga shembulli i vetëm i perimeve të zakonshme që në të vërtetë janë fruta. Lexoni më tej për të parë 14 ushqime që keni pasur keqkuptim gjatë gjithë kësaj kohe.

1.Domatet

Edhe pse domatet janë teknikisht një frut, nuk i ndalon njerëzit ta trajtojnë atë dhe shumicën e ushqimeve të tjera në këtë listë si një perime.

2.Specat

3.Kungujt

Kushdo që ka gdhendur një fanar për Halloëeen e di se kungujt janë plot fara. Kunguj janë teknikisht fruta, jo perime.

4.Kastravecat

5.Bizelet

Teknikisht, bizelet nuk janë fruta këtu, por për shkak se ato përmbajnë farat – bizelet – që bima i përdor për të riprodhuar kategorizohen si fruta.

6.Fasulet

7.Patëllxhanët

Jo vetëm që janë frutat e patëllxhanëve, ato klasifikohen teknikisht si kokrra të kuqe.

8.Bamjet

E mbushur me fibra, kalium dhe vitaminë C, bamja është një nga frutat më ushqyese.

9.Ullinjtë

Ndoshta nuk i mendoni ullinjtë si një frut, por janë pikërisht ato që janë. Në mënyrë të veçantë, ata konsiderohen një frut prej guri, si pjeshkët, mangot dhe hurmat.

10.Avokadot

Edhe pse nuk duket si frut, avokadot në të vërtetë janë manaferra me një farë.

11.Misri

Misri trajtohet si një kokërr në bujqësi dhe si një perime në kuzhinë. Por shkencërisht, asnjëra nga ato kategori nuk ka të drejtë.

Janë farat që bimët e misrit i përdorin për tu riprodhuar, në mënyrë që të kualifikohet misri si një frut i thatë.

12.Kungulli i njomë

Kungulleshkat janë një anëtar i familjes së kungujve, domethënë ashtu si kastravecat dhe kungujt, ato konsiderohen një lloj kokrrizash.

13. Qiqra

Qiqrat klasifikohen në të njëjtën mënyrë si bizelet dhe fasulet.

Lini një koment