Gjel deti i pjekur me mbushje frutash të thata dhe bizele

Veshtiresia
Mesatare
Koha gatimit
3.5 orë
Sugjerohet për:
8-10 persona
Kalori:
600 kcal për porcion
Gjel deti (rreth 5 kg)
Gjalpë i zbutur (200 g)
Hudhër (4 thelpinj, të grirë)
Lëkurë dhe lëng limoni (nga 1 limon)
Trumzë dhe rozmarinë e freskët
Kripë dhe piper sipas shijes
Qepë e vogël (1, e grirë imët)
Vaj ulliri (2 lugë gjelle)
Bukë e thatë (150 g, e prerë në kube të vogla)
Bizele të ngrira ose të freskëta (100 g)
Fruta të thata: kajsi të prera, rrush të thatë dhe kumbulla (200 g në total)
Lëng pule (100 ml)
Rigon dhe majdanoz i freskët (sipas dëshirës)
Patate të pjekura me rozmarinë dhe hudhër
Perime të pjekura si karrota dhe kunguj

  1. Përgatitja e mbushjes
    Në një tigan, ngrohim vajin e ullirit dhe skuqim qepën derisa të zbutet. Shtojmë bukën e thatë, frutat e thata dhe bizelet. Përziejmë mirë dhe shtojmë lëngun e pulës për ta bërë masën të butë. Shtojmë rigonin dhe majdanozin dhe e lëmë të ftohet.
  2. Përgatitja e gjelit
    Pastrojmë mirë gjelin dhe e thajmë me letër kuzhine. E mbushim me përzierjen e përgatitur dhe e mbyllim pjesën e hapur me kruajtëse dhëmbësh ose fije kuzhine. Në një tas, përziejmë gjalpin me hudhrën, lëkurën dhe lëngun e limonit, trumzën, rozmarinën, kripën dhe piperin. E lyejmë gjelin mirë nga jashtë dhe e vendosim në një tavë.
  3. Pjekja
    E pjekim në furrë të parangrohur në 180°C për rreth 3 orë. E mbulojmë me letër alumini për 2 orët e para për të shmangur djegien, duke e zbuluar në orën e fundit që të marrë ngjyrë të artë. Gjatë pjekjes, e spërkasim herë pas here me lëngun e vet.
  4. Shërbimi
    E shërbejmë të ngrohtë me garniturën e përgatitur dhe një salcë nga lëngu i pjekjes.

Kjo recetë tradicionale e pasur me shije është ideale për tryezën e festave dhe do të kënaqë të gjithë familjen dhe miqtë tuaj.

Komento