Fruta të thata: kajsi të prera, rrush të thatë dhe kumbulla (200 g në total)
Lëng pule (100 ml)
Rigon dhe majdanoz i freskët (sipas dëshirës)
Patate të pjekura me rozmarinë dhe hudhër
Perime të pjekura si karrota dhe kunguj
Përgatitja e mbushjes
Në një tigan, ngrohim vajin e ullirit dhe skuqim qepën derisa të zbutet. Shtojmë bukën e thatë, frutat e thata dhe bizelet. Përziejmë mirë dhe shtojmë lëngun e pulës për ta bërë masën të butë. Shtojmë rigonin dhe majdanozin dhe e lëmë të ftohet.
Përgatitja e gjelit
Pastrojmë mirë gjelin dhe e thajmë me letër kuzhine. E mbushim me përzierjen e përgatitur dhe e mbyllim pjesën e hapur me kruajtëse dhëmbësh ose fije kuzhine. Në një tas, përziejmë gjalpin me hudhrën, lëkurën dhe lëngun e limonit, trumzën, rozmarinën, kripën dhe piperin. E lyejmë gjelin mirë nga jashtë dhe e vendosim në një tavë.
Pjekja
E pjekim në furrë të parangrohur në 180°C për rreth 3 orë. E mbulojmë me letër alumini për 2 orët e para për të shmangur djegien, duke e zbuluar në orën e fundit që të marrë ngjyrë të artë. Gjatë pjekjes, e spërkasim herë pas here me lëngun e vet.
Shërbimi
E shërbejmë të ngrohtë me garniturën e përgatitur dhe një salcë nga lëngu i pjekjes.
Kjo recetë tradicionale e pasur me shije është ideale për tryezën e festave dhe do të kënaqë të gjithë familjen dhe miqtë tuaj.
1. Në një tas të madh përziej thjerrëzat e ziera me domatet, qepën, majdanozin dhe djathin e bardhë. 2. Në një enë tjetër përziej vajin e ullirit me lëngun e limonit, kripën dhe piperin. 3. Hidhe salcën mbi sallatë...
1. Në një tas të madh, vendos kubet e shalqirit. 2. Shtoni sipër djathin e thërrmuar dhe gjethet e mentes. 3. Spërkatni me vaj ulliri dhe lëng lime. 4. Shtoni një majë kripë dhe pak piper të zi nëse...
Shtyp bananen në një tas me pirun. Shto tërshërën, gjalpin e kikirikut dhe përbërësit e tjerë. Përziej mirë derisa të formohet një masë e trashë. Me duar të pastra formo toptha të vegjël. Vendosi në frigorifer për 30 minuta...
Komento