Vendosni mollët mesatare, sheqerin dhe kanellën në një tenxhere të vogël me 1 lugë gjelle ujë. Mbulojeni me kapak dhe ziejini në zjarr të ulët për 10-15 minuta derisa molla të tretet dhe të kthehet në një komposto.
Përzieni gjalpin dhe mollën e ëmbël dhe gatuajeni për 5 minuta të tjera, pa mbuluar, derisa molla të jetë thjesht e butë, por të ruajë formën e saj dhe çdo ujë i tepërt të ketë avulluar për të bërë një komposto të trashë. E heqim nga zjarri dhe e lëme të ftohet
Ngrohni furrën në 220C. Hapni fletën e sfoliatës në një sipërfaqe pune dhe priteni në 4 drejtkëndësha të barabartë. Ndani mbushjen e mollës në njërën anë të secilit prej drejtkëndëshave, duke lënë një kufi prej 1 cm. Lyejeni kufirin me qumësht dhe palosni pjesën e zbrazët të brumit mbi mbushjen dhe shtrëngonjini së bashku. Lyejeni me më shumë qumësht dhe spërkatni me sheqer. Bëni një vrimë të vogël për avullin në mes të petës.
Transferoni në një tepsi të veshur me letër pjekjeje dhe piqini për 20-25 minuta derisa të marrin ngjyrë të artë dhe të fryhen. Lëreni të ftohen për 10 minuta në një raft teli (mbushja do të shkrihet kur të dalë për herë të parë nga furra) përpara se ta servirni të ngrohtë me një lugë akullore vanilje, ose shërbejeni në temperaturën e dhomës. Mbajeni për 2 ditë në një enë hermetike.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Komento