‘Coca-Cola Zero’ më e rrezikshme se ajo me sheqer?

Prej vitesh, pijet “diet” apo “zero” janë promovuar si alternativa të shëndetshme ndaj atyre me sheqer. Por një studim i ri ka hedhur dritë mbi anën e errët të ëmbëlsuesve artificialë: një kanaçe në ditë mund të rrisë ndjeshëm rrezikun për diabet tip 2.

Sipas kërkimeve të kryera nga Monash University në Australi, mbi 36,000 të rritur u ndoqën për gati 14 vjet. Rezultati ishte befasues: konsumimi i rregullt i pijeve me ëmbëlsues artificialë (si Coca-Cola Zero) u lidh me një rritje prej 38% të rrezikut për diabet tip 2, ndërsa pijet e zakonshme të ëmbëlsuara me sheqer sollën një rritje më të ulët, rreth 23%.

Ky fakt është i rëndësishëm sepse tregon se problemi nuk lidhet vetëm me mbipeshën apo kaloritë. Edhe njerëzit me peshë normale që pinin këto pije kishin rrezik më të lartë. Pra, duket se vetë ëmbëlsuesit artificialë ndërhyjnë në metabolizëm, ndikojnë tek rezistenca ndaj insulinës dhe hapin rrugë për çrregullime metabolike.

Ekspertët shpjegojnë se substanca si aspartami, sukraloza apo acesulfame-K mund të ndryshojnë mënyrën si trupi përpunon sheqerin, duke “mashtruar” sistemin dhe duke krijuar çekuilibër afatgjatë. Për këtë arsye, edhe Organizata Botërore e Shëndetësisë ka paralajmëruar për përdorimin afatgjatë të këtyre ëmbëlsuesve, duke i lidhur me diabetin, obezitetin dhe rrezikun për sëmundje kardiovaskulare.

Shkencëtarët e Harvard-it kanë treguar gjithashtu se zëvendësimi i pijeve të gazuara, qofshin me sheqer apo pa, me ujë, çaj pa sheqer ose kafe natyrale, ul ndjeshëm rrezikun për diabet. Pra, zgjidhja nuk është të kalosh nga Coca-Cola e zakonshme te Coca-Cola Zero, por të largohesh nga të dyja.

Etiketa “zero kalori” nuk do të thotë “zero rrezik”. Përkundrazi, ky studim na kujton se trupi ynë nuk është aq lehtë për t’u mashtruar. Ndonjëherë, ajo që duket si alternativë e shëndetshme, mund të fshehë pas vetes një kërcënim edhe më të madh.

Lini një koment