Një pjatë klasike e stinës së nxehtë. Një pjatë e parë e mirë edhe nëse përgatitet një ditë më parë. Sallata verore me pasta të ftohta është e shijshme, e thjeshtë për t’u përgatitur dhe e shëndetshme nga ana nutricionale. Shkon me birrë të freskët dhe një sallatë frutash me akullore.
Përbërësit për 4 persona:
320 gr makarona pene
2 qepë të njoma
4 fileto açuge
30 gr ullinj të zinj të pjekur në furrë
pak borzilok
pak kripë
500 gr speca
1 thelpi hudhër
20 gr kaperi
pak majdanoz
vaj ulliri ekstra i virgjër
piper
Përgatitja:
Piqni specat në furrë në temperaturën 180 gradë për 15 minuta. Pastaj vendosini në një qese letre (si ato të bukës) për 10 minuta. Hiquni lëkurën, bishtat e farat dhe më pas pritini në shirita. Pastaj skuqini në lugë vaj ulliri dhe 1 thelpi hudhër të cilin e keni shtypur. Shtoni dy qepët e prera në feta dhe gatuajini për disa minuta. Shtoni pak kripë e piper.
Zjeni makaronat. Vendosini perimet në një enë qelqi dhe pasi të hiqni hudhrën, shtoni kaperit, ullinjtë e zi të pjekur në furrë e të prerë përgjysmë, 4 filetot e açugeve të prera në copa. Spërkatini me majdanoz dhe borzilok të grirë dhe përziejini mirë.
Kulloni makaronat dhe ftohini në ujë të bollshëm, shtoni përgatitjen e perimeve, përziejini dhe shtojuni pak vaj ulliri.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment