115 g gjalpë, i prerë në copa të vogla, plus shtesë për lyerje
225 gr miell që fryhet vetë
115 gr sheqer kaf
100 g arrë kokosi të tharë, plus shtesë për spërkatje
2 vezë të mëdha, të rrahura lehtë
4 lugë gjelle qumësht
Ngrohni furrën në 160C. Lyeni me gjalpë një tavë 900g dhe shtrojeni me letër furre.
Sitni miellin dhe pak kripë në një tas për përzierje dhe lyejmë me gjalpë me majat e gishtave derisa masa të ngjajë me thërrimet e imta të bukës. Hidhni sheqerin, kokosin, vezët dhe qumështin dhe përziejeni në një konsistencë të butë.
Hidheni përzierjen me lugë në tavën e përgatitur dhe lëmoni sipërfaqen. Piqeni për 30 minuta.
Hiqeni kekun nga furra dhe spërkateni me kokosin shtesë. E kthejmë kekun në furrë dhe e pjekim edhe për 20-25 minuta të tjera, derisa të marrë ngjyrë të artë dhe një kruajtëse dhëmbësh e futur në qendër të dalë e pastër. E lëmë kekun të ftohet pak në formë, më pas e kalojmë në një raft teli që të ftohet plotësisht.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Komento