Ngrohni furrën në 180 gradë. Lyeni me yndyrë një tavë të rrumbullakët për kek dhe shtroni pjesën e poshtme me letër furre.
Në një tas mesatar, përzieni së bashku miellin e bajameve, miellin semolina, pluhurin për pjekje dhe kripën. Lëreni mënjanë.
Në një tas të madh, rrihni së bashku gjalpin dhe 1 filxhan sheqer të grirë derisa të zbehet dhe të bëhet një masë. Rrihni vezët, qumështin dhe ekstraktin e bajameve, më pas shtoni përzierjen e miellit derisa të bashkohet.
Transferoni brumin në tavën e përgatitur për kekun, duke e lëmuar me një spatull. Spërkatni sipër bajamet e grira dhe lugën e mbetur të sheqerit.
Piqini në furrën e nxehur më parë për 30 minuta, ose derisa të marrë ngjyrë kafe të artë dhe të fortë në qendër. Mund ta testoni dhe me një kruajtëse dhëmbësh, nëse e shponi dhe del e pastër, është pjekur.
Lëreni të ftohet plotësisht përpara se ta prisni në feta dhe ta servirni.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Komento